Encara que el recompte de morts per coronavirus arribi als 41 morts, les dades de mortalitat dels municipis de la Conca d’Òdena han crescut un 200% respecte del mes de març del 2019. Aquesta diferència de dades, de 47 morts el mes de març del 2019 als 140 d’aquest últim mes, no vindrien recollits en el recompte oficial de les víctimes de la pandèmia. D’aquesta situació l’alcalde la capital de l’Anoia, Marc Castells, ha anat remarcant en els últims dies als mitjans de comunicació. Les dades de la Funerària Anoia no encaixen amb els morts oficialment per coronavirus. “No podem dir quantes de les 140 morts de la Conca són de coronavirus, perquè molts no han pogut accedir al test“, ha denunciat Castells.

Igualada

“En tot març de l’any passat vam tenir a la Conca 47 defuncions”, ha explicat Castells. “Aquest mes aquesta xifra s’ha elevat a 140, i d’aquestes 40 són oficialment per la Covid-19, perquè se’ls ha fet el test”, ha denunciat. La mitjana de defuncions dels cinc últims anys, durant el mes de març, són 46 defuncions. L’alcalde ha assegurat que les dades provenen de la Funerària Anoia i ha recordat que si bé la potestat oficial per a publicar l’estadística és de l’Executiu català, “la gravetat de la situació” obliga a explicar el que succeeix.

Per part seva, la consellera Alba Vergès ha defensat el comptatge oficial explicant que les xifres “no són automàtiques” i que s’acumulen les dades dels centres hospitalaris. En aquest sentit, la Generalitat està planejant creuar les dades amb altres fonts, especialment la dels serveis funeraris, per a mostrar una imatge més fidedigna sobre la situació a Catalunya.

A la llum de les dades oficials, la comarca de l’Anoia estaria registrant les pitjors dades d’Europa. A la comarca s’estan produint 63,1 morts per cada 100.000 habitants, enfront de 6,9 a Catalunya, 7,4 a Espanya, 27,9 a Madrid i 41 a la Llombardia italiana. La situació és tal que el Ministeri de Sanitat ha autoritzat quinze dies més de confinament en els municipis afectats.

Igualada

Marc Castells també s’ha dirigit al govern de Pedro Sánchez per a poder disposar dels test al més aviat possible. “No es pot entendre que la Conca d’Òdena estigui en una situació de tan alta mortalitat i ningú vingui a fer els test. És inadmissible“, ha assenyalat el primer edil. Ha demanat que si no poden arribar tots els test “de cop”, almenys es destinin uns 20.000 de la partida de 50.000 que està prevista que arribi aquest divendres, atès que el seu és “un cas extrem”.

Igualada

L’Hospital d’Igualada, focus del principal brot de coronavirus a Catalunya, acumula 589 positius de coronavirus, dels quals 152 són professionals sanitaris, i 75 morts. L’hospital s’ha reconvertit en un centre dedicat exclusivament per al combat contra el coronavirus, mentre que els Centres d’Atenció Primària (CAP) s’han focalitzat al triatge i repartiment dels nous contagis. D’altra banda, s’estan habilitant els hotels i un pavelló esportiu a la ciutat d’Igualada per a transformar-los en hospitals de campanya.

No es pot entendre que la Conca d'Òdena estigui en una situació de tan alta mortalitat i ningú vingui a fer els test. És inadmissible, ha assenyalat el primer edil Click To Tweet

UNEIX-TE A LA CAMPANYA DE SOLIDARITAT AMB IGUALADA

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.