Vladímir Putin a la recerca del contraatac econòmic i militar

Durant la passada setmana ha quedat clar que la Rússia de Vladímir Putin, lluny de donar-se per vençuda un any després d’iniciar la fallida invasió d’Ucraïna, està preparant una ofensiva en dos nivells clau: el de l’economia i en l’estrictament militar.

En el pla econòmic

En el pla econòmic, el viceprimer ministre rus Alexander Novak anuncià divendres 10 de febrer que Rússia “reduirà voluntàriament la seva producció [de petroli cru] de 500.000 barrils diaris“.

Segons Novak, la mesura es justifica perquè “el dia d’avui estem venent tot el volum de petroli produït”, i que “no enviarem petroli a tots aquells que directament o indirectament se sumin als principis de la limitació de preus”.

El mandatari rus es referia a les sancions que Occident ha anat progressivament imposant a Rússia des del començament de la guerra.

Aquestes han culminat (per ara) en la prohibició europea del passat desembre de comprar petroli cru rus, i més recentment, en les decisions d’afegir els seus derivats, com el dièsel i la benzina, d’una banda; i de rebaixar el “topall de preu” a aquests productes en els mercats mundials de l’altra.

Moscou continua guanyant diners amb les seves exportacions de matèries primeres, però molts menys que abans de la guerra

Si bé les sancions no han tingut ara per ara uns efectes devastadors sobre l’economia russa, fa uns dies se sabé de fonts oficials que Rússia perdé al gener la meitat dels seus ingressos vinculats al petroli respecte al mateix mes de l’any passat. La realitat és que Moscou continua guanyant diners amb les seves exportacions de matèries primeres, però molts menys que abans de la guerra.

L’anunci de la retallada russa generà en un primer moment una forta pujada del preu del petroli en els mercats mundials d’entorn d’un 3% en menys de 24 hores, amb el barril de Brent acostant-se als 90 dòlars.

Malgrat això, analistes dels mercats també han apuntat que la capacitat de Rússia d’alterar el preu mundial del petroli és limitada degut a la fortíssima producció dels Estats Units des de mitjans de la dècada passada, que els ha situat com el principal productor mundial per sobre d’Aràbia Saudita. Rússia, per la seva banda, ha passat al 2022 a ocupar la tercera posició.

Ara bé, la cosa no acaba aquí: si Aràbia Saudita o inclús l’OPEP en conjunt decideixen el pròxim mes adoptar una postura similar a Rússia (no pensant a ajudar a Putin, sinó en incrementar les seves pròpies rendes), el Brent podria sobrepassar els 90 dòlars, fet que tornaria a disparar la inflació.

Un darrer factor que podria ajudar els objectius de Rússia és la confirmació d’una ràpida i potent reobertura de l’economia xinesa després de la fi de la política de Zero Covid i les festivitats de l’Any Nou xinès.

La recerca de la ruptura militar a Ucraïna

L’altra gran esperança de Putin és aconseguir desbloquejar la situació al front de batalla del Donbass, que fa mesos que bàsicament està estancat i que s’ha convertit en una terrible guerra de desgast.

En els últims dies, s’han multiplicat els indicis que les forces armades russes estarien preparant un atac decisiu a l’est ucraïnès, buscant trencar d’una vegada per totes la segona línia defensiva en la qual Ucraïna s’ha atrinxerat després de perdre Lissitxansk i Sievierodonetsk l’estiu passat.

Segons fonts de la intel·ligència ucraïnesa, Putin hauria ordenat a les seves forces armades la captura de la totalitat de les regions de Donetsk i Lugansk abans d’abril. Efectivament, des del fracàs inicial rus en la captura de Kíev el març del 2022, el Kremlin ha redefinit el seu objectiu militar final per centrar-lo en l’est del país.

Si la futura ofensiva russa aconsegueix èxits importants, s’incrementarà la pressió sobre els líders occidentals i en particulars els europeus per deixar de banda la seva política de prioritzar el suport militar a Ucraïna per sobre de la via diplomàtica.

Però inclús als Estats Units podrien també guanyar força els partidaris d’aconseguir una pau ràpida, entre els quals ha irromput amb força l’expresident Donald Trump.

En els últims dies s'han multiplicat els indicis que les forces russes estarien preparant un atac decisiu a l'est ucraïnès Click To Tweet

Ha de convocar eleccions el president Sánchez donada la divisió interna del seu govern?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.