Morts i morts. Armes i armes. Aquesta és la solució per Ucraïna?

L’acreditat grup de previsions Metaculus ha establert la previsió possible de morts de militars a la guerra d’Ucraïna fins a l’1 de gener del 2024. Aquest centre treballa amb prediccions sobre moltíssims afers diferents perquè la seva especialitat no és temàtica, sinó metodològica: la de la predicció.

En el cas concret que hem citat, ha establert una prospectiva de quants militars poden morir tant del bàndol ucraïnès com del rus fins a l’inici de l’any que ve.

La xifra segura és la de 25.000 morts, per part ucraïnesa, però la predicció és que poden arribar als 50.000, donat que un 77% de les prediccions dutes a terme assenyalen aquesta possibilitat. En un rang molt menor, les xifres fins i tot podrien arribar als 100.000 soldats morts, però en aquest cas la predicció s’inclina només en un 24% dels casos, per tant, la mortalitat dels homes que lluiten serà previsiblement aquesta: per sobre dels 25.000 i molt probablement arribarà als 50.000.

I per part russa? Doncs la metodologia és la mateixa. Però en aquest cas la probabilitat d’arribar als 50.000 és pràcticament total, amb un 92% de previsions i, fins i tot, el 45% de les mateixes s’inclinen perquè s’assolirà la xifra de 100.000 morts. És lògic que l’exercit que ataca en principi sempre té moltes més baixes, per aquesta raó una norma elemental de l’estratègia bèl•lica assenyala-la que els atacants han de superar com a mínim en una proporció d’1 a 3 als defensors.

Hi ha dues qüestions de fons en tota aquesta mortaldat. La primera és la sangonera que representarà per a Ucraïna, un país de 43,79 milions d’habitants, és a dir, d’una dimensió semblant a Espanya. En la que de l’ordre de 40 o 50 mil homes en edat militar moriran. Naturalment, aquí no hi ha xifra dels ferits i de les persones que arrossegaran tota la seva vida traumes i dependències, però com a mínim seran el triple d’aquella xifra. La destrossa sobre la capacitat futura d’Ucraïna amb el factor més important de tots, l’humà, serà extraordinària.

És aquesta la solució de futur, perquè en el cas rus amb tota certesa registrarà més morts, però la seva població és extraordinàriament més gran, 143,4 milions d’habitants. Per tant, l’impacte serà molt menor. És Ucraïna la que està a la trituradora i no Rússia i és ella qui pagarà les conseqüències.

I ara preguntem-nos sobre quin és l’escenari final més probable.

Sembla lògic creure que Rússia serà totalment derrotada i es retirarà dels territoris ocupats inclosa Crimea? Algú considera possible que Putin sigui derrocat malgrat el seu nivell de popularitat i de control? És evident que no.

El que sí que experimenta Rússia és una forta guerra de desgast, però no de destrucció dels seus fonaments, com en el cas ucraïnès.

Mentre la Comissió Europea i els seus estats membres, amb l’excepció sobretot d’Àustria i Hongria, encoratgen el continu rearmament ucraïnès. Encara no s’ha refredat la decisió d’enviar carros de combat, quan Zelenski ja ha posat sobre la taula en la seva actual gira europea la necessitat de caces de combat que el Regne Unit, submergit en una crisi històrica, aplaudeix amb les orelles. Projectar els seus problemes a un conflicte exterior i donar-li una dimensió èpica forma part del manual de la política des de temps immemorial.

El fet que cada vegada s’involucri més la UE té un risc evident i àmpliament comentat:

La reacció russa i l’abús d’armament nuclear tàctic, és a dir, d’efectes molt localitzats. Si això es produís en territori d’Ucraïna, quin seria el pas posterior dels estats europeus? Declarar-li la guerra a Rússia? Oferir l’OTAN on només manen els EUA, quan està embolicada en un conflicte amb la Xina a l’altra banda del món?

Tot plegat morts i més morts. Destrucció. Aquesta via ha estat la solució de res.

És Ucraïna la que està a la trituradora i no Rússia i és ella qui pagarà les conseqüències Click To Tweet

A Barcelona moren cada mes 6 persones sense sostre. Creus que l'Ajuntament està actuant bé davant aquesta tragèdia?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.