última enquesta

L’última enquesta publicada contradiu la inusual enquesta del CIS

Tot just s’ha fet pública l’enquesta flash del CIS reiterant la victòria d’Illa, quan ha sortit una nova enquesta de DYM de data 5 de febrer difosa pel grup ENNEO i publicada per Electomania, que presenta un panorama diferent sobretot per qui s’endú la victòria el 14 de febrer.

Cal recordar que habitualment el CIS fa dues enquestes a les eleccions autonòmiques. Una abans, que va ser la publicada ja fa dies, i una altra posteriorment per analitzar els resultats. En aquesta ocasió ha fet una nova enquesta intermèdia en plena campanya electoral, trencant la no-intervenció d’aquest organisme estatal a les eleccions. Ho ha fet reiterant la victòria d’Illa i mantenint la posició dels Comuns.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Ara, l’enquesta de DYM dóna un resultat molt diferent. Guanya amb escons clarament JxCat amb 37 diputats. Queda segon a distància el PSC amb 31, i just darrera ERC amb 30, si bé en vots el PSC obté 6 dècimes més que JxCat. D’aquesta manera no només l’independentisme es tornaria a assegurar el govern, sinó que Laura Borràs podria ser la futura presidenta.

Les dues opcions independentistes més la CUP, amb 8 escons, assoliria clarament per sobre de la majoria absoluta, ja que disposarien de 75 diputats, però l’opció continuaria ancorada en 47-48% dels vots. Si aquest resultat es donés el PSC podria tenir problemes a Madrid perquè confirmaria que la línia seguida per ERC de col·laboració amb Sánchez la margina una vegada més de la victòria, i en tot cas el que aconsegueix és millorar clarament el resultat del PSC.

És clar que teòricament també hi podria haver un nou tripartit perquè sumaria 68 escons entre PSC, ERC i els 7 d’En Comú Podem, que assoliria la majoria absoluta raspada. En aquest cas, els Comuns perdrien un escó i la CUP els sobrepassaria. De fet treuria el mateix nombre d’escons que Vox, també 7, i aquest resultat junt amb el migrat nombre de diputats del PP, només 3, podria generar una crisi política en aquesta última organització perquè el lideratge de Pablo Casado quedaria fortament qüestionat. Cs seria la quarta força, però amb una pèrdua de dues terceres parts dels seus escons, ja que només en treuria 12. Malgrat la seva espectacular davallada, en aquest escenari sempre li quedaria el consol de pensar que el resultat dels populars és encara pitjor. A l’enquesta no obté cap escó el PDeCat.

Creus que els vots al PDEcat i al Partit Nacionalista de Catalunya influenciaran en els resultats de Junts per Catalunya?

Loading ... Loading ...
No només l’independentisme es tornaria a assegurar el govern, sinó que Laura Borràs podria ser la futura presidenta Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú