tezanos

El CIS de Tezanos torna a muntar una escandalera amb la seva enquesta sobre Catalunya

El dirigent socialista José Félix Tezanos, que és l’actual responsable del CIS, aconsegueix sistemàticament promoure l’escàndol amb les seves enquestes sobre resultats electorals, que, després, quan venen les eleccions, vegi’s el cas de Galícia i el País Basc, queden absolutament desacreditades.

En el cas concret de l’efectuada a Catalunya, els tècnics es posen les mans al cap. No només pels resultats, sinó per la forma de presentar-los i les contradiccions que mostren les tripes de l’enquesta.

En tot cas, els resultats són sorprenents, perquè redueixen l’independentisme a una clara minoria: només 64 escons, sumant ERC, JxCat i la CUP, per 75 el tripartit en la seva versió actual, en la que En Comú Podem substitueix a Iniciativa per Catalunya.

Guanyaria el PSC amb 33 escons, seguit d’ERC amb 32 i a molta distància JxCat amb 23. Però aquesta forma d’expressar-ho no s’adiu amb el ventall real que donen les dades de la mateixa  l’enquesta, perquè al PSC li atorga entre 30 i 35 escons, que és un ventall molt ampli, i que encara resulta més gran en JxCat, entre 20 i 27. La d’ERC és més raonable, 31-33 escons. D’acord amb les dades del CIS, es pot veure que el PSC pot quedar tranquil·lament segon en lloc d’assolir  la victòria que li atorga la presentació que fa Tezanos.

Sorprèn que en un període de desmobilització, JxCat, que és un dels grups en principi més motivats, tingui una caiguda tan important. Però això des del punt de vista tècnic no té una especial rellevància, perquè potser podria ser així. El que crida l’atenció és la variació de 7 escons, tot un món. En tot cas, com en altres prediccions, l’enquesta pinta un panorama òptim per als interessos de Sánchez: guanya el PSC, només pot fer govern un tripartit, malgrat la victòria socialista els seguidors de Colau no perden posicions, Vox queda per davant del PP i l’independentisme creix només per la banda dels més radicals, és a dir la CUP i queda en clara minoria, perd.

A l’enquesta també es pot veure el molt magre resultat que treuen el PDeCAT i el PNC. Sumant ambdós, un 1,1%, que es distribueix entre un 0,7 del primer i un 0,4 del segon.

La nostra recomanació seria no atorgar massa atenció a les enquestes de Tezanos, que tenen com a finalitat construir polèmica i donar difusió als seus resultats, més que voluntat d’intentar expressar el resultat real. El prestigi del CIS mai havia estat tan baix. Aquest dijous en una entrevista a 13TV Narciso Michavila, el president de GAD3, que és una de les empreses més acreditades per la fiabilitat de les seves enquestes, es va despatxar a gust amb el director del CIS, en uns termes que realment són insòlits entre professionals d’aquest camp, i que demostra la indignació que impera en l’ambient d’aquests professionals. I és que en realitat hi ha una qüestió econòmica important, que és el descrèdit de les enquestes. En la mesura que aquestes siguin instruments polítics i perdin el caràcter predictiu, el negoci de totes aquestes empreses s’esfuma, perquè la utilitat desapareix en perdre’s la confiança en elles. I aquest és un altre pecat que està comentent Tezanos amb les seves sortides de to difícils de perdonar pels empresaris de l’enquestació.

Creus que és encertat posposar les eleccions catalanes al mes de maig?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú