Josep Bargalló, escola concertada

La destrucció de l’escola concertada a Catalunya

Josep Bargalló, el conseller d’ensenyament d’ERC, ha pres una decisió insòlita: tramitar per la via d’urgència el decret que regula l’escola concertada i que va provocar una allau d’al·legacions.

En aquest decret s’estableixen mesures per a l’escola concertada que destrueixen el principi d’elecció de centre per part dels pares, ja que els limita al radi d’influència de l’escola com si fos un centre públic, transformant el criteri en un absurd territorial.

Caldrà veure si aquest decret tira endavant en els termes formulats o si no es produeix un recurs d’inconstitucionalitat. Encara que aquesta salvaguarda a càrrec del govern de Sánchez és difícil per l’estreta dependència que hi ha dels vots d’ERC.

Junt amb l’escàndol d’aplicar la via d’urgència per fer un decret d’aquest tipus, el que crea a més tot un precedent, es produeix l’altre element definitivament destructor: l’obligació d’admetre alumnat que demana atencions especials per la seva condició física i sobretot vulnerabilitat econòmica sense aportar el finançament necessari. Es tracta de 145 milions d’euros sense els quals l’escola concertada no pot dur a terme aquelles condicions, i per tant la deixa als peus dels cavalls de Bargalló.

La resposta que dona el departament a aquesta arbitrarietat és que “són molts diners”, “que no es poden resoldre d’un dia per l’altre”, “que cal fer un calendari”, i a més deixa la qüestió a expenses del pròxim pressupost de la Generalitat, el que incorpora un altre elevat grau d’incertesa perquè la seva aprovació depèn dels vots dels Comuns, i caldrà veure quina música toquen en relació amb aquest punt.

El propòsit de Bargalló, una persona vinculada a la maçoneria i acèrrim partidari de la liquidació dels concerts, d’ençà que va arribar al Departament, ha estat desmantellar l’escola concertada. Com està protegida per la Constitució i l’Estatut de Catalunya, ha utilitzat viaranys econòmics i exigències d’impossible compliment.

En aquesta liquidació hi ha també el cas de les escoles diferenciades, comuns a tota Europa i a les quals el departament els vol negar d’entrada el concert. Aquest fet crearà problemes a moltes d’elles, però és bastant evident que a la llarga la raó jurídica derrotarà la ideologia, i la situació del concert es restablirà. Però, mentrestant, algunes de les escoles n’hauran pagat les conseqüències, més ben dit els alumnes i els pares que hi porten els seus fills.

En tot això JxCat, que va manifestar que discrepava del decret, manté el silenci acatant les arbitrarietats d’ERC, mentre que el president Torra, que teòricament és l’autoritat decisòria, calla.

Però aquest problema amb la concertada va més enllà i interpel·la al mateix Junqueras que segueix de prop el que fa el govern català. Com pot combinar el líder empresonat d’ERC el seu discurs habitual amb les accions de Bargalló? Simplement no pot.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú