Joves i amb estudis: un nou rostre de la pobresa a Espanya

La pobresa severa a Espanya es dispara amb la crisi del coronavirus. Des del 2008 ha mantingut un creixement constant, aguditzant-se en els últims mesos. Segons l’últim informe publicat per la xarxa europea de lluita contra la pobresa, almenys 4,29 milions de persones a Espanya pateixen la pobresa severa. Per franges d’edat, els menors de 29 anys són els que més pateixen aquesta situació.

L’autor de l’estudi, Juan Carlos Llano, explica que molts d’ells són “persones que ‘han fet els deures’ però que romanen atrapades en una estructura que no els permet desenvolupar-se”. En concret, de les persones en situació de pobresa severa, el 51,2% són dones enfront d’un 48,8% d’homes; i una de cada quatre (24,3%) té menys de 18 anys, un percentatge que s’eleva fins a un 40,5% si se sumen les persones entre 18 i 29 anys. Per tant, l’autor conclou que “la joventut està molt sobrerepresentada”. D’altra banda, el grup de persones majors en pobresa severa representa el 8,7% del total i l’autor destaca que la pràctica totalitat dels seus ingressos vénen determinats per l’import de les pensions que reben, és a dir, que no poden sortir per si mateixes de la situació de pobresa severa. A més, aquestes persones queden fora del nou Ingrés Mínim Vital en tenir més de 65 anys.

En referència al nivell d’estudis, més d’un 36% de les persones en pobresa severa a Espanya han completat la segona etapa de l’educació secundària o compta amb estudis superiors, davant d’un 32,3% que només ha acabat l’educació primària o menys i un 31,1% que té la primera etapa de l’educació secundària. Igualment, el percentatge de persones ocupades dins de la població en pobresa severa és molt similar al d’aturades. En concret, el 30,3% tenen un treball enfront d’un 32,8% que estan en atur. Atesa la nacionalitat, el 74,1% són espanyols enfront d’un 25,9% d’estrangers.

De les dades també es desprèn que una mica més de la meitat de les persones en pobresa severa no té un habitatge en propietat; i que el 8,8% va deixar de disposar en alguna ocasió d’alguna de les seves fonts habituals d’energia (talls de llum o gas). Per a la resta de la població la xifra és del 0,9%. També pateixenen major mesura, respecte a la resta de la població, problemes com: falta de llum natural en els seus habitatges, falta d’espai, falta de capacitat per a substituir mobles vells, per a arreglar goteres o mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada, impossibilitat de permetre’s tenir Internet, cotxe o anar-se’n de vacances. A més, entre el 14% i el 20% resideixen en zones afectades per sorolls, contaminació, brutícia ambiental i existència de delinqüència o vandalisme.

Al respecte del territori, l’estudi assenyala que les xifres més altes de pobresa severa es donen a Canàries, Regió de Múrcia, Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura, amb percentatges que oscil·len entre el 13% i el 16% del total de la seva població. En valors absoluts, Andalusia agrupa a una mica més d’1,1 milions de persones en pobresa severa; li segueixen la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana i Catalunya amb xifres entre 420.000 i 510.000 persones.

Més de la meitat de les persones en pobresa severa no té un habitatge en propietat; i que el 8,8% va deixar de disposar en alguna ocasió d'alguna de les seves fonts habituals d'energia Click To Tweet

Els resultats electorals de Galícia i Euskadi perjudiquen o beneficien al Govern espanyol?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.