El pànic s’escampa al mercat borsari

L’Ibex 35 ahir va tancar amb un dels pitjors resultats en el panorama borsari europeu. El mercat de valors espanyol va patir una contracció del 2,4% i perdre la cota dels 9.300 punts, entrant en mínims anuals. Les Borses europees han aprofundit el càstig de la sessió anterior, el més gran des del referèndum sobre el Brexit de juny de 2016. En taxa interanual el creixement de la economia més important de l’eurozona es va situar en el 0,3%, en línia amb l’esperat. El Dax alemany ha perdut un 1,88% i s’allunya dels 13.000 punts; el Cac francès ha caigut un 1,94% i el Mib italià, el més baixista ahir, un 1,44%.

La incertesa sobre l’impacte del coronavirus manté la pressió sobre les empreses més castigades ahir, i especialment a les vinculades amb el turisme. Entre els grans valors industrials, Telefónica va caure un 2,90%, Inditex va cedir un 1,04%, Iberdrola es va deixar un 2,47% i la petroliera Repsol va perdre un 3,09%. A penes tres valors van escapar al vermell, liderats per Mediaset (+1,62%) i Cellnex (+1,10%). MásMóvil va guanyar un 0,5%. En aquest sentit, el sector bancari tampoc va sortir ben parat: el Sabadell es va deixar el 4,5%, el BBVA el 3,20% i CaixaBank, Santander i Bankia al voltant del 3%. Bankinter va rondar el -1,6%, per part seva.

El petroli també ha reaccionat a la baixa amb descensos superiors a l’1,5%. Mentre els inversors han tornat a fugir a valors segurs. La rendibilitat del bund se situa en mínims d’octubre en superar el -0,5%. El rendiment del bo americà a deu anys, per part seva, registra mínims històrics sobre l’1,33%. Enmig de la tempesta deslligada ahir en els mercats va destacar la fermesa de l’euro. La divisa comunitària va frenar les seves últimes caigudes i es reforça avui sobre els 1,08 dòlars. El PIB d’Alemanya (0,0% en el quart trimestre de 2019) no ha ofert sorpreses, i ha evitat almenys la contracció. La lliura, per part seva, supera els 1,30 dòlars.

Aquest escenari que posa a prova la feble recuperació econòmica ha coincidit amb l’arribada del coronavirus a la península Ibèrica. La Generalitat de Catalunya ha confirmat aquest dimarts el primer cas de coronavirus registrat en aquesta comunitat. Es tracta d’una dona italiana de 36 anys, resident a Barcelona, nouvinguda d’un viatge a Itàlia i que ahir va acudir a l’Hospital Clínic amb símptomes. Mentrestant, el Ministeri de Sanitat ha confirmat que ha rebut l’alerta de la Generalitat i que el Centre Nacional de Microbiologia practicarà la prova de confirmació en les pròximes hores.

El secretari de Salut Pública de l’Executiu català, Joan Guix, ha explicat que la malalta va estar entre Bèrgam i Milà del 12 al 22 de febrer i que ara es troba ingressada a l’hospital Clínic de Barcelona. “La seva situació és lleu, amb una simptomatologia similar a la d’una grip, però es troba bé”, ha matisat Guix. La dona no pateix malalties prèvies.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.