habitatge

Un habitatge encara més inaccessible

La Societat de Taxació ha publicat dades sobre la desoladora situació de l’habitatge a Espanya. El document apunta que feien falta 7,5 anys del sou íntegre d’un ciutadà mitjà per a comprar un habitatge al tancament de 2020, una dècima més que un any abans i el nivell més elevat des de setembre de 2018. En canvi, la diferència entre el poder adquisitiu real d’aquest ciutadà mitjà i el teòric per a realitzar l’adquisició (el que en la pràctica mesura la relació entre els preus i la capacitat d’endeutament adequada) ha millorat de cinc a 10 punts. El rellevant, amb tot, és que aquests càlculs es basen en les últimes dades oficials sobre salaris disponibles, corresponents a 2018, i per tant no reflecteixen l’impacte de la crisi sanitària en els sous.

“El desconegut del fenomen produït per la crisi epidèmica, i l’aparició de noves variants del virus causant, alimenta la incertesa sobre la seva solució i sobre la manera en què l’economia i, per tant, el mercat immobiliari pugui sofrir les seves conseqüències. En aquest sentit, caldrà tenir en compte no sols les situacions objectives com l’increment del nombre d’aturats que pugui produir-se, o la reducció de salaris i d’ingressos, sinó també factors més subjectius que ja es van observar en la crisi financera de 2008, com la retracció de la demanda a causa de la incertesa que es pogués generar sobre les economies familiars”, adverteix l’informe sobre l’incert futur del sector.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Com en tot, els preus en aquest mercat també van per barris i, segons l’informe, Catalunya (3.983 €/m²), la Comunitat de Madrid (3.673 €/m²) i el País Basc (2.755 €/m²) són les autonomies on existeix el preu més elevat per metre quadrat construït. En l’altre costat de la taula apareixen Extremadura (1.206 €/m²), Múrcia (1.263 €/m²) i Castella-la Manxa (1.440 €/m²), que s’han consolidat durant tot l’any passat com les comunitats que presenten preus d’habitatge nou més baixos, segons les dades recopilades en l’informe.

L’informe també inclou l’evolució dels preus de l’habitatge durant el segon semestre de 2020 i d’altres indicadors propis corresponents al quart trimestre de l’any que acabem de deixar enrere. En aquest punt, es constata que el preu mitjà de l’habitatge nou en el conjunt de les capitals de província d’Espanya ha augmentat un 0,9% durant l’últim any, fins a aconseguir els 2.476 euros per metre quadrat construït el desembre de 2020, la qual cosa suposa un cost de 222.840 euros per a un habitatge de tipus mitjà de 90 metres quadrats.

La variació semestral, per contra, ha estat d’un 0,2% i el ritme de creixement del preu s’ha alentit per tercer exercici consecutiu, mantenint així la tendència cap a la moderació dels preus iniciada a la fi de 2018. Per contra, el preu mitjà de l’habitatge nou en la resta de ciutats estudiades que no són capitals de província s’ha situat en 1.678 euros per metre quadrat, la qual cosa representa un augment de l’1% respecte a desembre de 2019.

Finalment, l’Índex de Confiança Immobiliari, elaborat amb l’opinió de 700 professionals del sector, tanca 2020 en 40,9 punts sobre 100. Aquest indicador no ha deixat de baixar des de juny de 2018, quan aconseguia els 58,5 punts, però s’ha desplomat arran de la pandèmia: el primer trimestre de l’any se situava en 49,3 punts, la qual cosa significa que ha caigut gairebé 10 punts en nou mesos. Galícia, Cantàbria i la Comunitat Valenciana són les comunitats els professionals de les quals mostren una major confiança en el futur (al voltant dels 44 punts).

El document apunta que feien falta 7,5 anys del sou íntegre d'un ciutadà mitjà per a comprar un habitatge al tancament de 2020 Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú