Enquesta mundial, bona valoració de la Unió Europea

Tant entre els ciutadans dels estats membre com a l’estranger, una majoria de persones tenen una opinió positiva de la Unió Europea.

El centre de recerca nord-americà Pew Research Centre feu pública el passat dia 15 d’octubre una enquesta efectuada a 33 països diferents. La principal pregunta era si es té una opinió “favorable” o “desfavorable” de la Unió Europea.

Un dels resultats més curiosos és que un 54% de britànics afirmen tenir una opinió “favorable”. En canvi, només el 51% de francesos es manifestaren a favor de la institució, just per sota dels grecs, amb el 53%.

Entre els més fans de les dotze estrelles daurades hi trobem els polonesos i els lituans, entre els quals un 84 i 83% respectivament recolzen la UE. A Espanya, el 66% dels enquestats han declarat una opinió positiva.

Si sortim de la Unió i creuem l’Atlàntic, trobem un 51% de nord-americans que aproven la UE. Un 21% no té però opinió, i la resta (27%), una de negativa.

A l’altre extrem del planisferi, els coreans i filipins els sembla encantar la Unió Europea, i un 80 i 70% respectivament en tenen una opinió favorable.

Hi ha algun país on l’UE rebi opinions majoritàriament negatives? Dels 33 països que cobreix l’enquesta, tan sols dos, que a més no suposen cap sorpresa: es tracta de Turquia i Rússia.

A Turquia, un 34% dels enquestats manifesta una opinió favorable a la UE, contra un 56% de desfavorable. Tenint en compte el conflicte històric amb Grècia, membre de la UE, el suport al president islamista i nacionalista Erdogan i la crisi dels refugiats, el resultat semblava dictat.

Els russos tampoc estimen la UE, però un xic més que els turcs. Un 37% dels enquestats es declaren amb una visió favorable de la UE, per un 44% de desfavorable. És interessant veure com els russos, a pesar de la crisi d’Ucraïna i el seu recolzament a Vladimir Putin, no són clarament desfavorables a Brussel·les.

Entre les raons d’aquest fenomen podria trobar-s’hi una major proximitat cultural (que no es troba amb Turquia), així com el desgast que Putin ha patit en els darrers mesos en l’opinió pública russa.

Globalment, la opinió sobre la UE ha millorat des de la darrera enquesta similar al 2013, amb una variació clarament favorable a Brussel·les malgrat baixades importants al Brasil, Indonèsia i Kenia.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.