UE: a l’espera d’aprovar el pla de recuperació

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, iniciarà dimecres que ve amb una visita a Espanya i Portugal una gira que li portarà a diversos països de la Unió Europea per a anunciar el seu vistiplau al pla de recuperació.

“El pla és lliurar el resultat de l’avaluació i la nostra recomanació al Consell d’aprovar els respectius plans de recuperació nacionals”, va explicar la portaveu comunitària Dana Spinant sobre el propòsit del viatge. Encara que es dóna per fet que les visites a aquests cinc països seran per a comunicar el vistiplau de Brussel·les, Spinant va insistir que la Comissió encara ha de concloure les avaluacions i el col·legi de comissaris ha d’aprovar-les.

Els plans nacionals amb reformes i inversions que els països han d’enviar a Brussel·les són imprescindibles per a beneficiar-se del fons de 800.000 milions d’euros (en preus corrents) creat per la UE per a superar la crisi generada per la pandèmia de la covid-19, en particular, del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, la pedra angular del pla que canalitzarà un 90% dels fons 386.000 milions en préstecs i 338.000 milions en subvencions.

A Espanya li corresponen 69.500 milions en transferències directes i 84.800 milions en crèdits que, de moment, no ha sol·licitat, la qual cosa la converteix en la segona beneficiària només per darrere d’Itàlia (amb 191.600 milions en total). El Govern espanyol, com el portuguès, danès, grec i luxemburguès, van anar dels primers a enviar els seus plans de recuperació formalment a la Comissió, la idea de la qual és donar el vistiplau al juny a aquells plans que van arribar dins del termini del 30 d’abril que havia fixat com a orientació.

En aquest grup entrarien també França, Alemanya i Letònia, mentre que per a aquells que el van enviar després l’aprovat arribaria al juliol. Només quatre dels 27 Estats membres – Malta, Bulgària, Estònia i Països Baixos – no han lliurat encara els seus plans, mentre que cinc -Eslovènia, Polònia, Suècia, Croàcia i Romania- han sol·licitat a la Comissió ampliar el termini de dos mesos que té per a avaluar els documents amb la finalitat de retocar els seus plans.

A Espanya li corresponen 69.500 milions en transferències directes i 84.800 milions en crèdits que, de moment, no ha sol·licitat, la qual cosa la converteix en la segona beneficiària només per darrere d'Itàlia Share on X

Ha fet el ridícul el president Sánchez en la seva trobada amb el president Biden?

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.