Podria Polònia desafiar Alemanya i esdevenir la primera potència militar d’Europa Central?

La guerra d’Ucraïna ha tingut l’efecte d’accelerar molts canvis que ja s’havien iniciat, i introduir-ne alguns (pocs) de nous. Un dels més destacats entre aquesta segona categoria és el rearmament d’Alemanya, que Converses ja ha desgranat i que suposaria que la locomotora econòmica de la Unió Europea (UE) esdevingués també la seva principal potència militar, almenys en termes de despesa.

Si bé aquesta mutació de la militarment escèptica República Federal està encara per veure, el que és ben cert és que el seu veí oriental, Polònia, va camí de fer-li ombra.

En el cas de Polònia, la invasió d’Ucraïna per part de Vladimir Putin ha tingut un efecte catalitzador sobre la seva despesa en defensa en un país que des de la fi de la Guerra Freda viu obsessionat per l’amenaça de Rússia.

L’objectiu de Varsòvia és clar i simple: “l’exèrcit polonès ha de ser tan poderós que no li faci falta lluitar”, tal i com afirmà el Primer Ministre Mateusz Morawiecki la vetlla del dia de la independència del país.

Segons un oficial d’alt rang de l’exèrcit nord-americà, Polònia ha esdevingut el “soci més important d’Europa continental” per als Estats Units

No és una volada de coloms del govern nacionalista polonès. Segons un oficial d’alt rang de l’exèrcit nord-americà, Polònia ha esdevingut el “soci més important d’Europa continental” per als Estats Units.

Es tracta d’una plaça tradicionalment assignada al veí alemany (França, l’altra gran potència militar, ha estat sempre massa independent). Però la manca de cultura estratègica des del 1945 i els debats polítics interminables sobre quin paper han de tenir les forces armades federals han acabat per cansar als nord-americans.

Polònia, en canvi, té la visió molt clara.

El país eslau ja ha aprovat un increment de la despesa militar extraordinari, passant d’un ja molt elevat 2,4% (l’OTAN demana el 2%) del seu PIB fins a un 5%. Es tracta d’un percentatge inaudit a Europa, i que supera inclús el de Rússia (4,3% al 2020) i el d’Estats Units (3,7% el mateix any).

Polònia ja disposa de més carros de combat i artilleria que Alemanya

El ministre de defensa polonès prometé el passat juliol que el seu país tindria “l’exèrcit de terra més poderós d’Europa”. En termes quantitatius, Polònia ja disposa de més carros de combat i artilleria que Alemanya, i vol doblar el seu personal, passant de 150 a 300.000 soldats com a molt tard al 2035.

Aquesta ambició es recolza en una cultura nacional que percep molt positivament tot allò relacionat amb la defensa de la pàtria i el paper de les forces armades. Un cop més, és un gran avantatge respecte Alemanya, on el pes de la història i els alts sous del sector privat han generat una gran crisi de vocacions a les forces armades.

Pel que fa a les compres d’armament, el paper de Polònia genera debat al sí de la UE perquè el país té una clara preferència per comprar a l’exterior.

No només dels Estats Units, sinó recentment de Corea del Sud. De fet, Polònia hauria gastat més en importacions d’aquest país asiàtic que no pas en els dos principals contractes recents amb Washington junts (250 tancs Abrams per 4.900 milions de dòlars i 32 avions de combat F-35 per 4.600 milions més).

Amb Seül, els contractes inclouen 180 tancs K2 Black Panther, 200 obusos autopropulsats K9 Thunder, 48 avions d’atac lleuger FA-50 i més de 200 llançadors de coets K239 Chunmoo. Però és que a més es preveu que arribin més de 1.000 tancs K2 i 600 peces de K9 abans del 2030.

En alguns cercles militars, incloent la mateixa Polònia, hi ha dubtes sobre si operacional i estratègicament parlant té sentit que l’exèrcit de terra polonès creixi tant

És evident que les males relacions amb l’actual president dels Estats Units Joe Biden, qui tractà el govern nacionalista polonès de “totalitarista” durant la campanya electoral, així com els continus estira-i-arronses amb Brussel·les han fet que Varsòvia miri cap a l’Àsia, on a més pot comprar més barat i rebre els productes més ràpidament.

En alguns cercles militars, incloent la mateixa Polònia, hi ha dubtes sobre si operacional i estratègicament parlant té sentit que l’exèrcit de terra polonès creixi tant, també tenint en compte que Rússia sortirà de l’actual conflicte terriblement i durablement afeblida.

En qualsevol cas, una Polònia militarment reforçada podria jugar un paper polític cada cop més important en el si de la UE, i especialment pel que fa a les relacions amb l’Est, convertint-se en una potència militar.

Una Polònia militarment reforçada podria jugar un paper polític cada cop més important en el si de la UE, i especialment pel que fa a les relacions amb l'Est Click To Tweet

Creus que es pot prohibir que circulin cotxes a un de cada tres carrers de l'Eixample com pretén Colau amb la Superilla Barcelona?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.