Els països democràtics superen millor el coronavirus. Per què Espanya no?

Amb la pandèmia de la Covid-19 en ple retrocés en la majoria de països europeus i asiàtics, arriben els primers estudis sobre la resposta dels diferents tipus de govern a l’emergència sanitària.

Carl Benedikt Frey, acadèmic de la Universitat d’Oxford, ha publicat un estudi pioner que conclou que de 111 països estudiats, aquells que tenen règims democràtics han aconseguit millors resultats que els seus equivalents autoritaris.

Segons aquest investigador, els règims autoritaris han imposat mesures de confinament més estrictes i confiat un paper més important a les sancions i al seguiment intrusiu dels contagiats i casos sospitosos. Però tot i això, les mesures menys coercitives de les democràcies han estat més efectives a l’hora de combatre l’epidèmia.

L’explicació que l’autor ofereix pel Financial Times és que els ciutadans confien més en els governs quan aquests són democràtics, i per tant, tendeixen a obeir-los més que no pas els habitants dels països autoritaris.

Això xoca amb la previsió que molts comentaristes feren al inici de la pandèmia, segons la qual aquesta donaria ales als règims autoritaris ja que demostraria la seva major capacitat de gestió.

Prenent el cas de la Xina, l’Organització Mundial de la Salut l’ha elevat a model mundial enmig d’una forta polèmica, afirmant que el país havia ofert «potser la contenció d’una malaltia més ambiciosa, àgil i agressiva de la història». Però segons s’ha fet evident, aquesta arribà tan sols després de setmanes de mentides, censura, inacció i en definitiva incapacitat de les autoritats.

La retenció de informació, sistemàtica als països autoritaris, fa que la confiança de la ciutadania en les institucions públiques, i de retruc l’efectivitat de les mesures que aquestes imposin, disminueixi. S’inicia així un cercle viciós de desconfiança i repressió, amb mesures més i més restrictives i sancions més i més estrictes per fer-les respectar.

En les democràcies, on la confiança dels ciutadans en les autoritats és en general més elevada, recórrer a les mesures més restrictives i sancions més fortes es fa menys necessari. Dit d’altra manera, en els països lliures, el govern és dipositari de la confiança ciutadana i pot comptar amb la seva responsabilitat per fer front a una crisi.

Però segons Benedikt Frey, la combinació ideal per fer front al coronavirus inclou un altre ingredient: els valors «col·lectivistes». Sovint s’identifica col·lectivisme amb la cultura dels països d’Extrem Orient, on la lleialtat de la ciutadania als superiors fa l’execució de les decisions més efectiva.

Els resultats de l’estudi no són sorprenents: en el podi de la gestió de la pandèmia hi trobem els països que combinen democràcia i col·lectivisme, com Taiwan, Corea del Sud o el Japó.

A Occident, on la democràcia es combina amb valors més individualistes que fomenten la innovació per sobre de l’obediència, hi trobem casos exemplars com Austràlia, Portugal o Noruega, i d’altres de molt negatius, com Suècia, Estats Units o Espanya.

Però mentre que el cas suec s’explica per la seva política única de «immunitat massiva» i el nord-americà per l’absència d’un sistema de salut universal, el cas espanyol és més preocupant.

En efecte, les draconianes mesures de confinament del govern espanyol han estat les més dures d’Europa, i recorden a les aprovades per Pequín.

El govern de Pedro Sánchez negà la crisi i autoritzà manifestacions massives el 8 de març pel Dia Internacional de la Dona. La mateixa crítica de inacció que s’ha fet al govern xinès.

Més recentment, l’arbitrarietat de les decisions preses, el intervencionisme de l’executiu socialista sobre cossos com la Guàrdia Civil i la Justícia, i el ball de xifres de morts han despertat dubtes sobre la transparència del govern de Madrid. Un cop més, hi trobem una similitud amb la crítica de Carl Benedikt Frey als països no-democràtics, que té com a resultat soscavar la confiança de la ciutadania i reduir l’eficàcia de les mesures governamentals.

Tot plegat acosta de forma alarmant el govern espanyol, tant en els seus mètodes com en els resultats obtinguts, als països autoritaris pel que fa a la gestió de l’epidèmia de Covid-19.

Tant en els seus mètodes com en els resultats obtinguts, el govern espanyol s'acosta de forma alarmant als països autoritaris Click To Tweet

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.