natalitat

Natalitat: Moody’s adverteix d’una crisi inaudita

La possibilitat que Espanya caigui en una profunda crisi estructural amb l’actual tendència de natalitat és cada vegada més esmentada en els estudis econòmics. En el cas de l’agència de qualificació Moody’s se centra en com pot tenir incidència en el deute espanyol. En l’estudi, la situació l’equipara a Itàlia, Japó, Portugal i Grècia, declara que l’envelliment de la població dispararà el deute i provocarà una forta desacceleració de l’economia per a les pròximes dècades.

Segons l’agència, els primers a patir aquestes conseqüències serà Itàlia i el Japó. “L’envelliment contribuirà a augmentar la càrrega del deute” per a aquests dos països d’aquí a pocs anys. Per a Espanya i Grècia, els problemes començaran en la dècada següent, en els anys trenta, en què el deute pot augmentar entre 20 i 40 punts sobre el producte interior brut (PIB) d’ambdós països; en l’anterior, en canvi, baixaria (en aquest cas no quantifica aquesta reducció).

Sobre l’evolució de la despesa provocada per aquest fenomen demogràfic, assenyala Moody’s, que Grècia, Itàlia, Àustria, Japó, Portugal i Espanya, per aquest ordre, seran els que més veuran pujar aquestes partides. “Cap a 2040, llevat que les partides de Sanitat i pensions siguin significativament retallades o s’apliquin mesures d’eficiència que rebaixin la despesa, aquesta despesa augmentarà a més d’un quart del PIB per això sis països”, continua.

Envelliment

La paràlisi del sistema a causa de la falta de mesures contra l’envelliment de la població també ha aparegut en l’últim informe anual del Banc d’Espanya. Per a aquesta institució, si no es realitzen en l’actualitat cap mesura per suavitzar l’impacte, la despesa sanitària podria augmentar fins al 6,4% i, en serveis de llarga durada, fins al 2,2% del PIB, de manera que, a Segons la seva opinió, “a més d’assegurar un adequat finançament per a l’augment de la despesa esperat, és imprescindible identificar i desenvolupar bones pràctiques en la gestió hospitalària i ambulatòria”.

“Les reformes aprovades el 2011 i el 2013 van incloure alguns elements d’ajust que permetien contrarestar de manera significativa l’efecte de l’envelliment sobre la despesa pública en pensions”, assenyala l’informe. Tot i això, “les últimes mesures aprovades han retardat l’aplicació del factor de sostenibilitat” -que lliga la prestació a l’esperança de vida-“i han reintroduït la revalorització de les pensions amb l’IPC”, diu. Si no es fa res, segons les projeccions que mostra el Banc d’Espanya, la despesa podria disparar fins a set punts de PIB, l’equivalent a tota la recaptació per IRPF. Els desemborsaments per dependència i sanitat també podrien elevar-se.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.