La digitalització posa en perill el 30% dels llocs de treball a Espanya

L’OCDE, en el seu informe recent The future of work (2019), adverteix sobre els perills de no adaptar-se als nous canvis de la digitalització i robotització. L’estudi apunta que un 21,7% dels llocs de treball actuals a Espanya estan en una situació d’alt risc a causa dels canvis tecnològics i un 30,2% en risc considerable de reestructuració.

Així mateix, Espanya té una taxa d’atur superior al 30% de la població activa de menys 25 anys, molt per sobre de la mitjana de la UE. Tant l’alt risc d’automatització com l’elevat atur juvenil subratllen l’existència de deficiències en la preparació professional dels joves. Un recent estudi de l’IESE, El futur de l’ocupació i les competències professionals del futur (2019), recull la perspectiva de les empreses.

El 72% de les companyies entrevistades té seriosos problemes per cobrir els llocs de treball que ofereixen. La raó fonamental és que no troben en els joves graduats ni els coneixements ni les capacitats professionals requerides. El 67% dels llocs de treball de les empreses estan ocupats per persones amb formació universitària, quan molts d’ells no requereixen aquesta qualificació, una xifra també molt superior a la mitjana de la UE. Finalment, el 72% de les empreses no troba l’adaptabilitat ni la resiliència necessàries en les persones recentment contractades.

Por a la UE per la digitalització

Els líders d’Alemanya, Angela Merkel, i de França, Emmanuel Macron, han reconegut la por que s’ha apoderat dels treballadors dels seus països enfront de la digitalització i robotització de l’economia, i van urgir a què es protegeixin els seus drets al mig d’aquests canvis inèdits.

“La relació clàssica entre l’empleat i ocupador també es transformarà, com podran protegir-se, per exemple, els drets de treballadors de plataformes (digitals), com podran complementar la intel·ligència humana i l’artificial”, són preguntes que estan al cap de tots, va dir la cancellera alemanya. Merkel i Macron van reflexionar per separat sobre el futur del treball en la conferència anual de l’Organització Internacional del Treball (OIT), que dedica el seu centenari a promoure una reflexió profunda sobre aquestes qüestions.

“Els llocs de treball seran diferents i exigiran noves competències. Això afectarà moltes persones i a Alemanya els treballadors es pregunten si podran seguir endavant amb les seves competències o si trobaran una bona feina”, va comentar Merkel, que va afegir que això anticipa els grans desafiaments als quals hauran de fer front els polítics. En la seva al·locució, Macron va anar més lluny en la seva reflexió i no va dubtar a dir i repetir que el món afronta una crisi gairebé existencial, “de civilització”, i que aquesta és alhora social, econòmica i mediambiental, com també de la digitalització.

“En els últims 40 anys el capitalisme d’acumulació ha pervertit l’organització de les nostres societats”, ha denunciat, després de reconèixer que, malgrat el greu impacte social que va tenir la crisi financera que va arrencar el 2008, el model econòmic actual segueix sent el mateix que imperava en aquest llavors. “Els que van escoltar fa temps que l’obertura del món era bona descobrir després l’altre costat de la medalla: deslocalitzacions, degradació de les condicions de vida i de treball, ‘dúmping’ social i mediambiental”, va relatar Macron.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.