Exclusió social

Exclusió social: una tasca pendent

Després de més de deu anys de l’esclat de la crisi econòmica, el nombre d’espanyols que es troben en exclusió social o risc de pobresa segueix augmentant. D’acord amb les dades publicades per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa (EAPN-ES), actualment més de 12 milions de persones a Espanya es troben en aquesta situació.

El punt crític per a Espanya es va registrar el 2014, quan prop d’un terç de la població (29,2%) se situava en risc de caure en la pobresa i, des d’aleshores, la proporció ha anat caient lleugerament any rere any. El punt negre per a la UE es va registrar en canvi dos anys abans, el 2012, quan la taxa d’exclusió a escala comunitària va arribar al 24,7%, des de llavors, 8,2 milions de ciutadans comunitaris han sortit de la vulnerabilitat.

Però l’escenari és encara més inquietant si es té en compte que es supera les xifres del 2008 per 1,2 milions de persones. Els resultats de l’informe, elaborat amb dades de l’INE i de l’Eurostat, trenquen amb els estereotips que igualen exclusió amb indigència. La pobresa s’amaga moltes vegades en llars normalitzades. El risc de vulnerabilitat augmenta quan es tenen fills i arriba a la meitat de llars monomarentals (encapçalats en més d’un 80% per mares). Tots els indicadors són pitjors per a les dones, per a les persones amb discapacitat i per als nens. I la pobresa s’acarnissa amb els joves. La població de 16 a 29 anys és la gran perdedora de la crisi, al costat dels aturats, segons l’estudi d’EAPN-ES.

Gairebé 2,5 milions de persones pateixen privació material severa a Espanya, l’únic dels tres indicadors que augmenta aquest any, en passar del 5,1% de 2017 al 5,4%. Això vol dir que no poden permetre almenys quatre dels nou indicadors que s’estudien, entre ells, tenir una rentadora a casa, afrontar despeses imprevistes o un dinar de carn, pollastre o peix almenys cada dos dies.

Quant a la tipologia de les persones que estan en risc d’exclusió social, en els últims anys ha canviat la seva composició. En 2018, un terç (29,5%) dels menors de 18 anys a Espanya es trobava en risc de pobresa i exclusió social, davant d’un 17,6% dels que tenen més de 65 anys. A la pobresa també hi ha bretxa de gènere: afecta més a elles (17%) que a ells (25,1). L’ocupació ja no assegura sortir de la pobresa. A Espanya, un 14,6% dels treballadors es troba en risc d’exclusió social. Entre els aturats, la vulnerabilitat afecta gairebé un de cada set (65,5%).

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.