Què diuen d’Europa els documents secrets filtrats dels Estats Units?

Els cinquanta tres documents secrets dels Estats Units sobre la guerra d’Ucraïna que han sortit a la llum no només revelen els dubtes que tindria el Pentàgon a propòsit de les capacitats de Kíev per recuperar territori a Rússia, sinó també sobre el paper que juguen els països europeus en l’actual conflicte.

Entre les revelacions que corresponent al Vell Continent i al seu paper en la guerra, destaca la presència d’un grup d’operacions especials que estaria actuant en territori ucraïnès sota el paraigües de l’OTAN. Aquest estaria format per 97 soldats, que inclourien una cinquantena de britànics, 15 francesos, 17 letons i 14 nord-americans.

França ha desmentit públicament que disposés de forces “implicades en operacions a Ucraïna”. El Regne Unit i altres països europeus esquitxats per la filtració s’han negat a fer declaracions al respecte.

Un altre aspecte interessant que revelen els documents secrets dels Estats Units és que els països europeus estan suportant la major part de l’esforç per entregar carros de combat a l’exèrcit ucraïnès.

Segons es revela, els aliats d’Ucraïna s’haurien compromès en ferm a entregar 200 carros de combat; 53 menys dels que, segons el mateix document, Ucraïna necessita per a dur a terme la seva contraofensiva de primavera.

Pràcticament la totalitat dels carros de combat han estat entregats per països europeus

D’aquests, pràcticament la totalitat han estat enviats per països europeus. Polònia i Eslovènia combinades n’haurien donat pràcticament un centenar, mentre que França i el Regne Unit n’han facilitat 14 cadascun. Es tracten tots ells de models de vehicle diferents, el que suposa un mal de cap logístic important per a les forces ucraïneses.

Alemanya, Noruega, Portugal, Espanya, Grècia i Finlàndia conformarien el club dels països que fins ara han entregat unitats del carro de combat europeu per antonomàsia, el Leopard 2. No obstant, fins ara les quantitats són francament modestes.

Els documents secrets dels Estats Units recullen nombrosos endarreriments dels països europeus en les seves entregues d’armes a Ucraïna

Per exemple, França hauria comunicat a Itàlia que el sistema de defensa aèria que els dos socis es proposaven donar conjuntament a Kíev aquesta primavera no estaria llest fins al juny… Vàries setmanes després de que el sistema de defensa aèria de primera línia ucraïnès s’hagi quedat sense municions, segons revelava un altre dels documents en una estimació feta a finals de febrer.

Un altre aspecte interessant que ha emergit és que Hongria, a pesar de la seva retòrica oposada a la guerra, estaria deixant utilitzar el seu espai aeri per entregar armes i equips a Ucraïna, a pesar de que el govern de Viktor Orban havia prohibit expressament aquest tipus de transports.

El paper oficial de Turquia també queda en entredit per les revelacions nord-americanes

Finalment, el paper oficial de Turquia també queda en entredit per les revelacions nord-americanes.Tot apunta que lluny de un intermediari imparcial, Turquia estaria estirant al màxim la màniga per a extreure tots els beneficis possibles a costa dels dos bàndols enfrontats.

Un document assenyala que empreses turques estarien infiltrant bens russos en sòl europeu i alhora bens occidentals en sòl rus, sent les dues categories de productes prohibides segons el règim de sancions europeu.

Una altra pàgina assenyala que l’empresa militar privada russa Wagner s’hauria reunit al febrer amb “contactes turcs” per tal de comprar armes i equips a Turquia per les operacions que el grup mena a l’Àfrica. El document no detalla però si s’han arribat a fer transaccions econòmiques en aquest sentit.

Un document assenyala que empreses turques estarien infiltrant béns russos en sòl europeu i alhora béns occidentals en sòl rus Click To Tweet

Creus que la nova llei de l'habitatge de Sánchez resoldrà el problema?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.