Els rebrots acaben amb la campanya d’estiu

Els últims rebrots que s’estan produint al llarg de la península Ibèrica estan acabant amb les poques expectatives que tenia el sector de l’hostaleria. El president d’Exceltur i CEO de Meliá, Gabriel Escarrer calcula que l’ocupació s’està situant entorn del 30%. La campanya d’estiu representa, amb caràcter general, entorn del 60-70% de la facturació anual del sector. En la hipòtesi, molt optimista, que enguany es vengui una mica menys de la meitat que el passat, la factura podria situar-se entorn dels 40.000 milions d’euros si als ingressos deixats de percebre dels estrangers se sumen les menors despeses dels nacionals. Les dades de turisme dels nacionals que registra l’INE (en aquest cas les xifres són trimestrals) indiquen que entre juliol i setembre de l’any passat es van registrar 61,16 milions de viatges, que van induir una despesa de 19.297 milions d’euros.

D’aquesta última quantitat, 12.762 milions es van gastar en viatges a Espanya i els 6.534 restants, en desplaçaments a l’estranger. Aquesta segona partida quedarà enguany, amb tota probabilitat, reduïda a la mínima expressió i la primera es veurà també minvada, perquè encara que es prevaldrà el turisme nacional, el temor als rebrots del coronavirus i els efectes de la crisi econòmica es deixaran sentir en la propensió a viatjar.

Si a les pèrdues calculades per a l’estiu amb rebrots se sumen els més de 30.000 milions que ha deixat d’ingressar el sector fins a maig per la prohibició d’entrada de turistes estrangers i de moviments dels nacionals, la factura es dispara per sobre dels 70.000 milions d’euros. Caldrà esperar l’evolució del quart trimestre -quan els operadors creuen que podria començar a reactivar-se amb més força el turisme internacional- per a veure com es tanca l’exercici, però Exceltur creu que les pèrdues anuals superaran els 83.000 milions.

Això significa que s’evaporaran entorn d’un 60% dels 140.300 milions que es van consignar l’any passat com a ingressos del turisme tant nacional com exterior: 48.066 milions de despesa dels nacionals i els 92.278 milions dels estrangers que vénen a Espanya.

Enrere quedarà també la ratxa de set rècords anuals en arribades de turistes estrangers, que es va tancar en 2019 amb 83,7 milions. Ningú en el sector s’aventura a donar una xifra de tancament de l’any, però al maig les arribades seguien en els 10,6 milions de març, gairebé vint milions menys que un any abans. En aquests cinc mesos, els ingressos dels turistes estrangers queien en 18.977 milions d’euros i se situaven en tot just 11.707 milions. Si els rebrots es perpetuen més al llarg de l’any, suposaria un cop letal per a un dels sectors més importants d’Espanya.

Això significa que s'evaporaran entorn d'un 60% dels 140.300 milions que es van consignar l'any passat com a ingressos del turisme tant nacional com exterior Click To Tweet

Creieu que la Generalitat de Catalunya decretarà el confinament total domiciliari?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.