El Bank of America alerta de la debilitat d’Espanya

Bank of America Merrill Lynch, una de les entitats bancàries més grans dels Estats Units d’Amèrica (EUA), ha llançat un missatge d’alerta per a Espanya. La fragmentació política del país, el qual genera una gran incertesa econòmica, no ajuda a sortir de la debilitat d’Espanya. Aquest missatge de prudència ha estat llançat per Rubén Segura-Cayuela, economista en cap per a Europa del Bank of America (BofA).

Tot i que en els últims anys Espanya ha fet “moltes coses bé” en termes de reformes, Rubén Segura-Cayuela sosté que l’economia del país encara “és feble en molts fronts” pel que considera que queden moltes tasques pendents. Però adverteix que el marge per dur-les a terme abans de la propera recessió s’esgota i mostra la seva preocupació pel grau de fragmentació política que pot fer molt difícil aconseguir els grans pactes d’Estat que necessita el país.

El gran temor d’aquest economista és que no percep “aquesta urgència” entra la classe política espanyola, un problema que s’agreuja més per l’actual “fragmentació política”. Un escenari incompatible perquè puguin fructificar els “grans pactes d’Estat” que necessitarà el país en els anys vinents, i per als quals, com a mínim, hauran d’entendre tres partits, ha detallat. Espanya ha fet reformes en els últims anys “que estaven molt bé”, però “queden moltes tasques pendents“. “Seguim tenint una economia vulnerable en molts fronts”, ha insistit l’economista responsable dels analistes europeus del banc des del passat mes de juny.

Contra la debilitat, mesures

En aquest sentit, Segura-Cayuela ha parlat d’ajustos en les pensions, la productivitat, el deute extern, el mercat de treball i una reforma educativa, entre les qüestions més destacades a tallar “amb urgència” en l’àmbit polític. “La por és que no veig aquesta urgència “entre els partits polítics, ha reconegut l’economista de Bank of America. Segura-Cayuela ha explicat que “les majories parlamentàries”, que requeriran acords d'”almenys tres partits”, no ajuden a aquest tipus de reformes, però “calen grans pactes d’Estat” per dur-les a terme.

Així mateix, l’economista ha plantejat la necessitat de “decidir la mida de l’Estat de benestar” i veure “com finançar-lo i fer-lo més sostenible socialment”. “El com fer l’ajust, ho han de decidir els espanyols votant”, ha afirmat Segura-Cayuela. No obstant això, l’economista de Bank of America ha reiterat que “Espanya té un problema d’insuficiència d’ingressos en comparació amb altres països europeus”, si bé és possible “tenir tipus més baixos i recaptar el mateix”.

En aquesta línia, ha valorat la tasca de l’Airef, que està veient “on hi ha espai per aconseguir el mateix gastant menys”. “Pot ser que només calgui redissenyar algunes coses”, ha pronosticat. “Aquestes coses cal fer-les ara, quan el vent ve de cua i no de cara”, ha tancat. Les previsions del banc aposten per un “creixement robust” d’Espanya per sobre de la zona euro, amb un avanç del PIB al 2,2% aquest any i a l’1,8% el 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.