Creix l’interès per treballar a jornada completa

Segons l’última enquesta de l’EPA el 53,4% dels assalariats dels empleats amb una jornada parcial van mostrar la seva desil·lusió per no haver trobat una ocupació amb jornada completa. Això és, dos punts i mig més que dotze mesos enrere, quan el percentatge de persones descontentes amb la seva jornada, i sobretot el seu salari reduït, era del 51%. I suposa retrotreure’s al quart trimestre de 2017.

Les crisis són un detonant que empeny a moltes persones a acceptar un contracte a temps parcial encara que el seu desig és un amb jornada completa. En el quart trimestre de 2008 els treballadors a temps parcial “descontentaments” es va situar en el 38,4% i un any després amb la crisi en ple apogeu, es va incrementar vuit punts, al 46,2%. I va continuar creixent amb força, especialment des de la reforma laboral de 2012, fins a situar el pic en el 2013 quan el 63,1% declarava treballar a temps parcial obligat.

Molt lluny del 5,4% dels Països Baixos, el 5,8% de Bèlgica o del 12,9% de Luxemburg. La implantació d’aquesta modalitat és molt més elevada en aquests països. Els Països Baixos es col·loquen al capdavant amb dades del quart trimestre del passat any, perquè el 51,2% de l’ocupació en aquest país és de jornada reduïda, a Bèlgica el 24% i a Luxemburg del 17,6%. No obstant això, a Itàlia, malgrat el rebuig social, l’ocupació a jornada parcial suposa gairebé el 30% de tots els contractes, encara que a Grècia és molt inferior, el 9,6%, per sota del 14,5% d’Espanya.

Europa ha baixat la seva taxa de desocupació i ha aconseguit millorar la seva situació a posicions anteriors a la crisi econòmica. De fet, l’atur a la regió se situa en el 8,5% en 2017, la més baixa des que va esclatar la crisi de 2008 i un descens del 0,7 respecte a 2016. Així mateix, s’espera que la desocupació es redueixi fins a arribar als vuit punts en 2018 i al 7,8% en 2019.

Dos dels països que més han aconseguit rebaixar la taxa de desocupació són Espanya i Grècia. Tots dos, durament castigats per la desacceleració econòmica, han aconseguit reduir dos punts percentuals la xifra. Així, el nostre país se situa amb un 15,4% d’atur mentre que Grècia frega el 20% (19,5%). Això significa que 15 de cada 100 espanyols actius (que busquen treball o estan treballant) no ho troben. Entre els sectors que més ocupació estan generant destaquen els de Turisme i Oci, Salut i Benestar, i Energia, però també Tecnologies i R+D+I, segons dades de l’OIT.

Les crisis són un detonant que empeny a moltes persones a acceptar un contracte a temps parcial encara que el seu desig és un amb jornada completa Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.