joves

BdE: el Govern no ha de comprometre les pensions dels joves

Óscar Arce, director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya (BdE), ha advertit al Govern que la protecció de les pensions no ha de comprometre les pensions dels joves. Així de contundent s’ha mostrat després que la Seguretat Social haurà de desemborsar la notable xifra de 19.000 milions per abonar les pensions de juliol i la paga extraordinària.

Arce reclama la vigilància de l’anomenada “equitat intergeneracional”, que no és altra cosa que fer una “distribució equitativa dels costos i beneficis entre les generacions actuals i les futures”. En el seminari sobre economia espanyola organitzat per Funcas, Óscar Arce va presentar dades sobre la participació electoral per edat. En aquest document s’observa com gairebé el 90% dels majors de 65 anys enquestats afirmen haver votat en les últimes eleccions, mentre que entre els menors de 34 anys la dada no arriba al 80%. Tenint en compte el decreixent pes relatiu de la població jove, la influència electoral dels pensionistes és de gran rellevància.

D’altra banda, la dependència de la població és cada vegada més gran. La projecció més rotunda sobre l’impacte que tindrà en el mitjà i llarg termini l’envelliment de la població és la progressiva pèrdua de població compresa entre els 20 i 65 anys, és a dir, en edat de treballar i, per tant, cotitzar a la seguretat Social.

Un futur sense joves

Segons les estimacions de població a partir de les dades de l’INE, aquesta cohort anirà minvant -en absència de mesures- des dels 29 milions de persones actuals -sobre un total de 46,0 milions- per a 2050 perdre gairebé 10 milions d’habitants i caure fins als 19,6 milions sobre una massa social de 41,2 milions de persones. Ja per 2075 aquesta proporció seria de 14,7 milions de persones en edat de treballar sobre un total de 31,4 milions d’habitants, mentre que al final del segle, serien 10,5 milions els compresos entre els 20 i els 65 anys.

En aquest sentit, els experts coincideixen en la necessitat de rellançar les taxes de natalitat, que a Espanya és d’1,31 fills per dona, mitjançant adaptacions del mercat laboral per facilitar la conciliació i amb polítiques actives que serveixin per conscienciar la societat de la importància del reemplaçament generacional per a les futures societats, i amb especial atenció al cas d’Espanya, en fiar la protecció dels seus majors en la jubilació a un sistema de repartiment i d’equitat entre generacions dependent d’aquestes contribucions.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú