L’Agència Internacional de l’Energia alerta que Europa podria haver de racionar el gas aquest hivern

Els països europeus es troben en situació de risc pel seu abastiment energètic el proper hivern.

Aquesta és l’advertència que ha llençat l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), afegint que el risc serà particularment elevat si es donen dues condicions particulars: un període de fred intens i prolongat i un fort increment de la demanda de la Xina arran de la seva represa econòmica dels confinaments per la variant Òmicron del coronavirus.

Ha estat el propi director executiu de l’AIE, el turc Fatih Birol, qui ha fet aquestes declaracions al Financial Times. Constitueixen una de les advertències més dures fins ara sobre els danys col·laterals de les sancions europees a Rússia arran de la seva invasió d’Ucraïna.

Segons Birol, un eventual racionament del gas natural que Europa necessita començaria pels grans consumidors industrials abans d’estendre’s als particulars.

Per evitar aquest escenari, la AIE demana als governs que prenguin mesures per tal de millorar l’eficiència energètica i així reduir la demanda. Segons l’Agència Internacional de l’Energia, al 2030 es podria reduir el consum energètic mundial per l’equivalent a la demanda de la Xina tan sols incrementant l’eficiència energètica.

Però les mesures concretes que es podrien prendre a Europa abans de l’hivern a fi d’aconseguir guanys rellevants estan per veure.

L’Agència Internacional de l’Energia no és la primera autoritat que alerta del perill de talls o restriccions en el subministrament de gas a Europa. Al març, Alemanya ja advertí que en cas d’escassetat greu es veuria obligada a aturar els lliuraments a part de la seva indústria per tal de garantir que les famílies puguin seguir escalfant-se.

Un escenari que resultaria catastròfic per al principal motor econòmic d’Europa, ja que no solament suposaria un fre al creixement del PIB, sinó que contribuiria encara més a la inflació.

Com Converses ha apuntat en diverses ocasions, les autoritats europees no semblen estar mesurant amb precisió els danys col·laterals que la seva política de sancions contra el Kremlin podria tenir sobre els ciutadans i l’activitat econòmica europea.

El Comissari Europeu d’energia, Kadri Simson, ha afirmat que la UE està preparant plans de contingència per fer front a la manca de gas, incloent l’escenari en que la totalitat del subministrament rus s’aturaria.

Tot i que de moment les autoritats de Brussel·les no han concretat les mesures que es podrien prendre, a ningú se li escapa que podrien incloure el racionament de l’energia.

Per la seva banda, aquestes darreres setmanes Rússia ha mogut fitxa per incrementar la pressió econòmica sobre els països europeus, tallant el subministrament de gas de Polònia, Bulgària i Finlàndia, i més recentment, també de Dinamarca i dels Països Baixos. El motiu esgrimit per Moscou és que els seus governs no s’han avingut a obrir comptes en rubles per efectuar els pagaments pel gas.

Les autoritats europees no semblen estar mesurant suficientment els danys col·laterals de la seva política de sancions contra el Kremlin Click To Tweet

Creus que la Generalitat hauria d'abordar amb urgència els col·lapses de l'AP-7?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.