Registre Salarial

A partir del dimecres serà obligatori el Registre Salarial

A partir del dimecres 14 d’abril de 2021 entrarà en vigor el Reial Decret 902/2020 que estableix l’obligació per a totes les empreses de realitzar un registre salarial de tota la seva plantilla, inclòs el personal directiu i alts càrrecs. Independentment del seu sector, qualsevol empresa amb una plantilla superior als 50 treballadors estarà obligada a tenir el Registre Salarial.

La mesura afecta gairebé 1,5 milions d’empreses, que són les que tenen assalariats, d’acord amb el Directori Central d’Empreses (DIRCE) a 1 de gener de 2020 de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), encara que al voltant de 900.000 tenen només 1 o 2 empleats. Donades les dificultats que han tingut algunes empreses en l’elaboració d’aquests registres, sobretot les més petites, el Govern ha creat una eina que es presentarà aquesta setmana i serà voluntària i gratuïta.

Les empreses hauran de realitzar una recerca exhaustiva sobre les condicions salarials de la totalitat de la plantilla, des dels càrrecs executius o directius, fins als operatius. Així mateix, hauran de generar un sistema o mecanisme que serveixi com a criteri per a justificar les retribucions dels diferents rols. Es recomana que aquests paràmetres es basin, per exemple, en nivell d’experiència professional, anys en exercici o formació acadèmica. Aquest criteri haurà de ser utilitzat per a avaluar tots els llocs de treball per igual i serà per tant, l’eina per a definir el que es coneix com a “treball d’igual valor”.

El registre salarial ha d’incloure els valors mitjans -mitja aritmètica i mitjana- de salaris, complements salarials i percepcions extrasalarials del personal, desglossats per sexe, i distribuïts per grups professionals, categories professionals, nivell, lloc o qualsevol altre sistema de classificació aplicable. Quan en una empresa amb almenys 50 treballadors, la mitjana de les retribucions als treballadors d’un sexe sigui superior als de l’altre en un 25% o més, l’empresari haurà de justificar que el motiu respon a causes objectives i no suposa una discriminació de gènere.

Les empreses que duguin a terme auditories retributives deuran, a més, reflectir les mitjanes aritmètiques i les mitjanes de les agrupacions dels treballs d’igual valor en l’empresa, conforme als resultats de l’avaluació de llocs de treball duta a terme per l’empresa en el marc de l’auditoria retributiva. El registre salarial ha d’incloure els valors mitjans de salaris, complements salarials i percepcions extrasalarials del personal, desglossat per sexes.

El registre salarial ha d'incloure els valors mitjans de salaris, complements salarials i percepcions extrasalarials del personal, desglossats per sexe Click To Tweet

Ada Colau ha abandonat el seu compte de Twitter perquè rebia un excés de crítiques?

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú