Xina

Xina: la incertesa sacseja els mercats

Enmig de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, sumat amb la tensió produïda a l’Iran, el govern de Donald Trump ha decidit aplicar sancions contra la Xina per violar les restriccions imposades sobre el sector petrolier de l’Iran. Mike Pompeo, secretari d’Estat dels EUA, assegura que la Xina “va realitzar una transacció significativa sabent per a la compra o adquisició de petroli cru de l’Iran” després de l’expiració de les exempcions a les sancions que van acabar el passat dos de maig.

Davant tal sanció econòmica, el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors xinès, Hua Chunying, s’oposa totalment a la decisió dels Estats Units. “Instem als EUA a què corregeixi aquesta infracció i posi fi a les sancions il·legals contra empreses i individus”, assegura als periodistes en una sessió informativa diària. “Els EUA han descuidat els drets legítims de tots els països i aplica sancions a l’atzar, el que constitueix una violació del dret internacional”, ha afegit Hua.

L’estratègia de la Xina per no ser acusada de trencar les restriccions a l’Iran era acumular els barrils en dipòsits duaners. Aquestes zones controlades per la Xina són usades perquè el petroli no arribi a creuar les fronteres locals i tampoc apareixen en les dades d’importació. Mentre que el consum del cru decreix a tot el món, avançant una possible crisi econòmica, la Xina té preparada una gran quantitat de barrils per poder abaixar els preus. Aquesta intenció de baixar el preu del cru és compartida per Rússia, cosa que ha fet enutjar a l’Aràbia Saudita. Als Estats Units, per altra banda, tampoc li interessa aquest escenari.

El consum a Espanya desaccelera

Aquesta caiguda mundial del consum de carburants, possible indicador d’una desacceleració econòmica, és similar a la caiguda del consum elèctric a Espanya. Segons l’índex que publica Red Eléctrica, “amb les dades de juny s’hauria tancat un segon trimestre amb els pitjors resultats observats al llarg de tota la sèrie (que s’inicia el 2010), acumulant unes caigudes interanuals de gairebé vuit punts en indústria”.

Després d’un període de recuperació econòmica, des d’inicis de l’any 2018 s’ha registrat un menor consum. En el segon trimestre, just fa un any, la caiguda va arribar al 0,9%. Ja en l’estiu del passat, el consum de llum va baixar un 3,7% i en últim trimestre de l’any va baixar al 4,4%. En el primer trimestre d’aquest any va seguir la tendència a la baixa (-4,4%) però la dada més preocupant és el de la primavera que acaba d’acabar. El consum industrial s’ha enfonsat un 7,9% interanual, el que indica que el deteriorament s’ha accelerat amb molta força.

Entre els sectors més afectats, cal destacar en aquest segon trimestre a la indústria metal·lúrgica (caiguda del 15,4%), la indústria de l’automòbil (11,9%) i la indústria de coqueries i refinació (més d’un 18%).

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú