La Xina ha declarat la guerra total a la variant Òmicron de la Covid-19. Com ha fet amb les precedents onades i mutacions del virus, Pequín està responent-hi amb la seva política de zero Covid, que passa per detectar i aïllar cada cas positiu individual i destruir així tota possibilitat d’aparició de clústers i focus pandèmics.
No obstant, amb una taxa de contagi dels bronquis 70 cops superior a la ja temuda variant Delta, Òmicron està suposant per al govern xinès un desafiament inaudit.
Els confinaments i tancaments ordenats per les autoritats xineses ja estan provocant tensions en les cadenes de subministrament globals Share on XDe fet, els confinaments i tancaments ordenats per les autoritats xineses per aturar Òmicron ja estan provocant tensions en les cadenes de subministrament globals. Això tot just quan es començaven a recuperar de la crisi de l’any passat.
A pesar de les advertències de nombrosos líders empresarials i analistes, Pequín sembla més disposada que mai a impedir la propagació de la variant òmicron en el seu territori ara que queden escasses setmanes per a la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern. Aquests ja estan amenaçats pel boicot diplomàtic occidental, i Pequín no voldria afegir a aquesta preocupació el no poder demostrar al món el seu èxit en matèria de control epidèmic.
Només a la ciutat de Xi’an, més de 13 milions de persones porten ja dues setmanes confinades a casa. A Tianjin (una ciutat portuària a només 100 kilòmetres de Pequín), s’ha ordenat que la població de 14 milions d’habitants se sotmeti a un test Covid. Altres grans centres de producció industrial a la província de Henan i a la vora de Hong Kong estan afectats per la mateixa mesura.
Els dirigents industrials han expressat la seva preocupació per mantenir les línies de producció obertes les properes setmanes, quan a la Covid s’hi afegiran les vacances pel nou any lunar i els Jocs Olímpics d’hivern.
Segons apuntava un directiu taiwanès implantat al sud de la Xina, una onada de tancaments i confinaments en aquesta regió fortament industrial suposaria una crisi encara més important que la del 2020.
Fa dos anys, quan el virus s’expandí per la Xina amb els treballadors que anaven a veure les seves famílies en ocasió del nou any lunar, aquests no pogueren tornar al seus llocs de feina perquè es trobaren confinats i amb tots els mitjans de transports aturats.
Ara, diverses multinacionals ja han hagut de tancar fàbriques, com és el cas de Toyota i Volkswagen a Tianjin. D’altres, com Samsung, tenen dificultats per mantenir la cadència de producció de micro-processadors.
El port de Ningbo, el tercer més gran del món en volum de contenidors, es troba aturat i ha prohibit les entrades de camions després d’haver detectat casos del virus. A Pequín i Shangai també s’han detectat casos locals d’òmicron, encenent encara més alarmes.
En cas que es confirmi una nova crisi de la Covid a la Xina, les cadenes de subministrament globals patiran tant com fa dos anys ja que ben poques han fet progressos significatius de deslocalització fora del país
Els analistes consultats pel Financial Times coincideixen en afirmar que en cas que es confirmi una nova crisi de la Covid a la Xina, les cadenes de subministrament globals patiran tant com fa dos anys ja que ben poques han fet progressos significatius de deslocalització fora del país.
Segons la consultoria McKinsey & Company, només la meitat de les empreses han incrementat l’abastiment dual (això és, assegurar-se dos enlloc d’un sol proveïdor).
Fins i tot els actors que s’han pres la relocalització o diversificació logística seriosament no han tingut temps de fer efectives moltes de les seves mesures: canviar de lloc la producció no és cosa de pocs mesos. De fet, es tarda entre tres i cinc anys perquè els canvis siguin efectius.
Està per veure si les dràstiques mesures de la Xina serviran per contenir la nova variant, desenes de cops més contagiosa. De moment, Òmicron està demostrant ésser el rival més dur per a Pequín des de la primera onada.