Implicacions del boicot anglosaxó als Jocs Olímpics d’hivern de Pequín

El 6 de desembre l’administració nord-americana de Joe Biden anuncià que duria a terme un boicot diplomàtic dels Jocs Olímpics d’hivern del 2022, organitzats per la Xina.

Aquest anunci, que no fou cap sorpresa ja que el president dels Estats Units ho havia insinuat abans, fou seguit de declaracions similars pels seus principals aliats anglosaxons: Regne Unit, Canadà i Austràlia.

La mesura, que implica que les delegacions olímpiques d’aquests països estaran exemptes de representants polítics, posa en evidència diverses tendències geopolítiques d’enorme importància.

Primerament, la constatació de que la crisi entre la Xina i els Estats Units s’agreuja sense parar malgrat les esperances posades en Joe Biden en aspectes com la lluita contra el canvi climàtic. El motiu formal del boicot són les violacions de drets humans comeses pel règim xinès, però és evident que darrera hi ha interessos polítics i econòmics crucials.

En segon lloc, la cada cop més estreta aliança entre els països del món anglosaxó, en detriment de la Unió Europea. Un fet que ja quedà suficientment demostrat amb l’anunci de l’aliança AUKUS el passat setembre i la clatellada monumental que suposà per al principal actor militar europeu, França.

En tercer lloc, la incapacitat europea de prendre una postura política clara en la rivalitat cada cop més profunda entre les dues super-potències mundials.

Els principals països europeus, Alemanya i França, han demanat una posició comuna al sí de la UE, afegint que no contemplen sumar-se al boicot. El ministre francès d’educació, Jean-Michel Blanquier, ha afirmat que França hi enviarà una representació política, però de baix nivell. Sembla també inconcebible que països com Hongria boicotegin la Xina

No obstant, les tendències marcadament pro-americanes d’estats membre com els Països Baixos o les repúbliques bàltiques fan que la unitat europea sembli impossible.

De fet, el secretari general del Servei Europeu d’Acció Exterior, el “ministeri d’afers exteriors” de la UE, Stefano Sannino, ja ha fet un pas enrere al afirmar que la decisió de boicotejar o no els jocs pertanyia a cada estat membre.

El govern xinès no desaprofitarà l’oportunitat per intentar ridiculitzar les democràcies occidentals

En quart lloc, la decisió de Washington servirà per comprovar quin dels dos rivals aconsegueix més suports internacionals. Rússia, per exemple, ja ha anunciat que Vladimir Putin serà present a Pequín.

El govern xinès no desaprofitarà l’oportunitat per ridiculitzar les democràcies occidentals i intentarà reunir a l’esdeveniment el màxim nombre possible de dirigents d’arreu del món.

Declarada la guerra d’influència, durant els propers mesos les cancelleries de Pequín i Washington bulliran d’activitat per atraure suports. El resultat d’aquest enfrontament diplomàtic dirà molt sobre el pes real de la Xina en l’esfera internacional.

El resultat d'aquest enfrontament diplomàtic dirà molt sobre el pes real de la Xina en l'esfera internacional Click To Tweet

Si heu anat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per veure el pessebre d'enguany, heu aconseguit trobar-lo?

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.