Xina

Xina comença a perdre força

El creixement de la República Popular de la Xina està sent arrossegat per les tensions comercials esdevingudes en els últims mesos. El creixement, la pitjor xifra trimestral des de març de 1992 (quan es van començar a registrar oficialment aquestes dades), es va alentir respecte al 6,4% i 6,2% registrats en el primer i el segon trimestre d’aquest any, alguna cosa prevista pels analistes, que no obstant això pronosticaven que la desacceleració fos una cosa menor, d’un 6,1% per a aquest període.

Malgrat el seu notable creixement, la revisió a la baixa de l’evolució del PIB és produïda principalment pels efectes de la guerra comercial amb els Estats Units i altres factors com una menor demanda interna per les mesures per reduir el deute. Malgrat aquests resultats, Pequín no considera alarmant l’informe, ja que es troba dins de l’objectiu establert (forquilla d’entre un 6% i un 6,5%).

La inversió en actius fixos es va incrementar entre gener i setembre un 5,4% interanual, la mateixa dada que el registrat l’any passat durant aquest període. A més, la inversió en el sector immobiliari va augmentar un 10,5% entre gener i setembre, per sobre del 9,9% registrat en el període gener-setembre de 2018. Una altra dada destacada és la producció industrial, que va incrementar un 5,6% interanual en els tres primers trimestres de 2019, un creixement d’un 0,8% menor que el registrat en el mateix període de l’any anterior.

Mao Shengyong, portaveu de l’Oficina Nacional d’Estadística (ONE), ha explicat a la premsa que l’economia ha seguit creixent en un rang “generalment estable” i que l’estructura econòmica s’està “optimitzant constantment”. Tot i els ajustos estructurals i les pressions a la baixa, Xina “seguirà indestructible” en l’aprofundiment de les seves polítiques de reforma i obertura, i tractarà d’estabilitzar àrees com l’ocupació, el sector financer, el comerç exterior i la inversió, ha afegit. “Però hem de veure que la situació domèstica i internacional és encara complicada, greu. El creixement global segueix a la baixa i hi ha incerteses externes a la vista”, ha advertit.

Segons els últims pronòstics del Fons Monetari Internacional (FMI), el país asiàtic creixerà un 6,1% aquest any i un 5,8% el que ve, una i dues dècimes menys, respectivament, que el previst al juliol, i per sota del 6,6% de 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.