sentencia TJUE

Un maleït embolic: les Claus per interpretar-lo

  1. La sentència del TJUE. La sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha creat una situació absolutament complicada, no només pel seu contingut, que en part era d’esperar, sinó perquè ha deixat en l’aire tota precisió sobre les conseqüències, atès que l’avaluació dels efectes vinculats a la immunitat estan subjectes a la interpretació del Tribunal Suprem Espanyol i no es coneix, per tant, des del punt de vista europeu, quins són els criteris sobre aquelles conseqüències i l’abast de les immunitats en l’actual situació de Junqueras, que no és la del moment del recurs -la presó provisional- sinó la de ser reu d’una condemna ferma.
  2. La variable desconeguda, els alts funcionaris de Parlament Europeu. Un fet molt més sorprenent ha estat el de la velocitat amb què el president de Parlament Europeu, David Sassoli, ha determinat que Puigdemont i Comín eren diputats i podien passar a recollir l’acreditació provisional. Un acte prenyat de contingut polític contrari als interessos espanyols, i que es va concretar en menys de 24 hores des que es va produir la sentència. Una velocitat sens dubte extraordinària. El cop per al Govern de Sánchez ha estat extraordinari, i mostra el seu pes real en el concert europeu, perquè Passoli pertany al Partit Democràtic italià i per tant al mateix grup europeu que el PSOE. No només això: l’actual president va ser elegit amb els vots dels socialistes espanyols. L’explicació d’aquesta dinàmica inesperada l’hem de buscar en un sector d’alts funcionaris de la cambra, que va interpretar la sentència com un resultat a favor de l’europeisme, en el sentit que, a partir d’ara, queda clar que un diputat d’aquesta cambra ho és al marge dels requisits que fixi l’estat, i sent només necessari haver estat elegit.

En definitiva, el procediment acaba de passar dels estats membres al Parlament, i aquest grup de funcionaris no vol deixar passar l’ocasió per afirmar aquest augment d’autoritat del Parlament en el cas concret, que ha beneficiat Puigdemont i Comín a risc de crear un conflicte polític en el mateix cor d’Europa. Això explica la sobtada arrencada d’europeisme de l’expresident de la Generalitat quan fins fa pocs dies desprestigiava la Unió Europea, fins i tot enviava emissaris a la llunyana Rússia. La discussió que va mantenir la línia dels socialdemòcrates europeus, l’espanyola Iratxe García, amb Sassoli està encara per escriure.

3. El pacte està fet, però ERC dobla l’aposta. Ara com ara, a 23 de desembre, el pacte entre Sánchez i Esquerra es dóna per fet, però al mateix temps ERC ha introduït noves exigències després del seu Congrés. Que es resolguin, o no, pot fer trontollar l’acord, i en tot cas, la seva aplicació i conseqüències faran més difícil el govern del PSOE. Per què? Doncs perquè ERC el que demana és que s’estengui a tots els altres processos que hi ha oberts una interpretació generosa per part de l’Advocacia de l’Estat que està present en totes les causes. Es tracta d’actuacions judicials obertes a l’Audiència Nacional, al Tribunal de Justícia de Catalunya, al Jutjat d’Instrucció núm. 13 de Barcelona i al Tribunal de comptes.

Són, per tant, moltes causes que afecten subjectes judicials diferents i que són difícils de poder encarrilar d’acord amb la voluntat d’ERC. Per tant, ens trobarem a partir de gener, no únicament amb la interpretació que es pugui fer amb el que passi amb Junqueras, més la situació dels altres empresonats, sinó el continu degoteig de procediments, judicis i sentències sobre causes vinculades al procés. Tot plegat determinarà un desgast extraordinari pel PSOE, bé per la banda d’ERC i l’independentisme, bé per la banda dels partits espanyols. De tot aquest tracte favorable, ERC no ha fet esment del judici més important de tots, el de Trapero, al qual consideren un desafecte a la causa independentista.

4. La resolució del cas Junqueras. Ara com ara el tribunal que presideix Manuel Marchena interpreta que el resultat del TJUE és d’inaplicació pràctica, perquè arriba quan el polític està condemnant, tot el contrari del que demana Esquerra. Podrà subsistir el pacte amb aquest resultat? D’altra banda, l’Advocacia de l’Estat no posarà en un compromís al Tribunal Suprem perquè constatarà que no afecta al fons de la sentència del procés. Però sí que assumirà que es van vulnerar els drets de Junqueras en el passat, i en aquest sentit és possible que recordi que l’Advocacia ja va demanar al mes de juny que Junqueras pogués sortir de la presó per recollir l’acta. Si aquest fos el saldo final, la situació del líder d’ERC continuaria a efectes pràctics com fins ara. El resultat hauria afavorit, això sí i de manera extraordinària, a Puigdemont i Comín, és a dir als que van decidir en un moment donat abandonar el govern i el país.

5. La dependència d’Esquerra. Un últim factor clau és que ERC té tres factors que la condicionen. El primer l’ha superat amb nota i ha estat la celebració del Congrés, que ha avalat la seva política. El segon és la utilització electoral que pugui fer Puigdemont del pacte. Hi ha un acord de no crear excessiu soroll durant el procés de converses. Però un cop acabades aquestes, sens dubte s’obrirà la veda i la clau de la data electoral la té l’home de Waterloo a partir de la figura subalterna de Torra. Quan l’expresident consideri que té l’instrument per anar a les eleccions a punt, condició que encara no es dóna, i vegi que pot tombar el pols a Esquerra, premerà el botó vermell de la contesa electoral previ a la desqualificació dels resultats del pacte dels republicans. Això Pere Aragonès i la resta de la directiva ho tenen molt clar. I encara resta una última condició. Per no anar a unes eleccions immediates, Aragonès necessita aprovar els pressupostos amb l’ajut dels Comuns, però aquests, increment de la pressió fiscal al marge, exigeixen per garantir els seus vots que ERC faciliti la investidura de Sánchez. Si no ho fa, no hi haurà pacte, ni per tant pressupostos.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.