Última enquesta. El PSC queda en tercera posició: ERC i JxCat frec a frec

Les enquestes comencen a treure fum i ja no se sap quan són un instrument de coneixement objectiu o una profecia política que vol ser complida. Ara de l’empresa NC Report per a La Razón s’ha publicat l’última enquesta que és substancialment diferent, per no dir oposada, a la del CIS de Tezanos que pintava el panorama electoral el més positiu possible per a Sánchez i el PSOE.

En aquesta última previsió de La Razón, ERC assoliria 33 escons, JxCat 32, mentre que els socialistes amb 25 es convertirien en la tercera opció lluny dels llocs de capçalera. Cs cauria fins a treure només 14 escons (recordem que en té 36 fruit de la seva insòlita i malaguanyada victòria electoral). En Comú Podem, és a dir, el tàndem Colau-Iglesia, es mantindria en els 8 escons actuals amb una lleugera pèrdua de vot. El PP creixeria fins els 8 escons, ara en té 4, igual que la CUP, si bé amb un percentatge de vot superior; mentre que Vox faria una entrada important al Parlament, arribant a 7 escons d’una sola tacada. Segons aquesta enquesta ni el PDeCAT ni el PNC obtindrien representació.

D’enquestes anteriors de la mateixa empresa s’observa que hi ha una tendència clarament decreixent pel que fa als vots d’ERC, que va assolir el seu màxim, 25,6%, el setembre del 2019, mentre que ara descendeix fins el 20,5% mantenint el decreixement també en el sondeig de l’octubre passat. JxCat manté una trajectòria irregular de caiguda i recuperació i ara se situa en el 19,2%, mentre que els socialistes presenten una clara tendència a l’alça que cal veure si s’ha exhaurit o continua. En aquest sentit, d’aquí al 14 de febrer encara es podrien produir sorpreses perquè les diferències dels percentatges de vot són molt petites: menys de 2 punts entre ERC i JxCat. És clar que el sistema electoral català, que prima les tres circumscripcions petites, atorga avantatge als dos partits independentistes sobre el PSC que té el seu volt més concentrat a Barcelona.

Aquesta enquesta parteix d’una hipòtesis de participació del 70,1% que és molt alta en relació amb les perspectives actuals, si bé que és 9 punts inferiors a la de les anteriors eleccions. L’especialista Carles Castro publicava a La Vanguardia diverses estimacions a partir de l’enquesta de GAD3. En totes elles el PSC obtenia millors resultats, però només quedava com a primera força amb una participació del 68%, contradient així la previsió de l’enquesta que comentem d’NC Report. El millor resultats per a l’independentisme i el pitjor per als socialistes es donaria amb una participació del 53%. Amb uns resultats d’aquesta mena, JxCat obtindria 35 escons, ERC 34, i també a distància  el PSC amb 26.

Creus que és encertat posposar les eleccions catalanes al mes de maig?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú