Ucraïna membre de la UE? Per què Brussel·les ha de ser prudent

Ucraïna té molta pressa: vol rebre carros de combat, avions F-16, entrar a l’OTAN i esdevenir membre de la Unió Europea tan ràpidament com sigui possible.

Les seves raons són perfectament comprensibles després de la invasió russa que pateix des d’aviat farà un any. Però les exigències de la política real fan que aquestes peticions hagin de ser analitzades fredament i no pas sota els efectes de les emocions que impregnen des de febrer passat tot el relatiu a Ucraïna.

La petició més ambiciosa que ha formulat Kíev, deixant de banda el terratrèmol geopolític que suposaria l’adhesió a l’OTAN, és la d’entrar a la Unió Europea en un termini de dos (sí, dos) anys.

El president ucraïnès Volodymir Zelenski i el seu primer ministre Denys Shmyhal tornaran a formular la petició aquest divendres dia 3 de febrer en la històrica cimera prevista entre la UE i Ucraïna. Una trobada que es farà sense la presència dels Estats Membres, i que, per tant, suposa una oportunitat única per a Kíev per fer avançar els seus interessos amb Brussel·les.

Els líders ucraïnesos van seriosamnet, i això està causant profundes inquietuds en el si de la Unió Europea, on pràcticament tothom està convençut de la impossibilitat d’aquesta adhesió exprés.

El president francès Emmanuel Macron ha assenyalat que podrien passar dècades fins que es donin les condicions necessàries perquè Ucraïna esdevingui membre de la UE.

Però el gran risc per a les institucions de Brussel·les és tornar-se a deixar portar per les tensions del moment, i fer concessions a Kíev de les quals després se’n podria penedir profundament.

A més a més, el govern ucraïnès compta amb aliats en el si de la UE (Varsòvia i els països bàltics) que estan disposats a tot per facilitar un accés exprés a Ucraïna.

S’ha també esgrimit que Polònia i Ucraïna combinades podrien formar un bloc amb molt pes demogràfic (entorn de 80 milions de persones) i de caràcter clarament conservador. Fets que podrien portar molts maldecaps a Alemanya i a la vella guàrdia europea, marcadament progressistes.

D’altra banda, l’extraordinari potencial agrícola ucraïnès podria fer saltar pels aires la complicadíssima (i absurda) Política Agrària Comuna (PAC).

Però hi ha raons més profundes que cal analitzar i corregir abans de permetre Ucraïna ser membre de la UE.

La primera i més evident és la seva lluita contra la corrupció i en favor de l’estat de dret. El país encara figura entre els més corruptes de la regió segons Transparency International, que de fet el situa a molt curta distància de Rússia. Com un funcionari europeu declarà al diari Político, Europa no pot “tenir la mateixa Ucraïna d’abans de la guerra”.

Igualment, Ucraïna ha de treballar molt per garantir la independència del poder judicial i la protecció de les minories, al capdavant de les quals els ucraïnesos de parla russa.

En segon lloc, l’adhesió d’Ucraïna a la UE planteja un repte econòmic que actualment Europa no pot assumir. El país era el 2021 molt més pobre que Bulgària, el país membre de la UE on el PIB per capita és més baix. De fet, si aquest indicador era de 12.221 dòlars per Bulgària, baixava fins als 4.835 per Ucraïna segons les dades del Banc Mundial. Pràcticament la tercera part. I aquest fet no té ni tan sols en compte la devastació causada per la guerra desencadenada per Rússia: l’any passat, el ja minso PIB ucraïnès es desplomà almenys un 33%.

Els països europeus no disposen dels diners ni de l’energia política necessaris per a llançar l’adhesió d’un país tan paupèrrim, i encara menys en l’actual context de crisi inflacionària i del deute públic que es va acumulant.

En tercer lloc, el fet que Ucraïna tingui parts tan importants del seu territori internacionalment reconegut sota ocupació estrangera suposa un cas inaudit en la història de la UE. Caldrà sens dubte arribar a algun tipus d’acord amb Rússia sobre la territorialitat ucraïnesa abans que Kíev pugui esdevenir membre de ple dret de la Unió Europea. Una perspectiva que sembla ara per ara ben lluny de ser possible.

Però hi ha raons més profundes que cal analitzar i corregir abans de permetre Ucraïna ser membre de la UE Click To Tweet

És creïble que Collboni sigui l'alternativa a Colau després de tants anys governant amb ella?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.