Ens arrosseguen a la guerra!

No han trigat ni 24 hores després d’acordar l’enviament de blindats pesants com el Leopard i l’Abraham nord-americà a Ucraïna, quan Zelenski ja demana avions de combat F-16, els més utilitzats pels països de l’òrbita dels EUA.

De fet, el govern d’Ucraïna té bones raons per pensar que res s’oposa a aquesta nova escalada bèl·lica, perquè Europa i els EUA van començar a ajudar militarment de manera moderada: artilleria lleugera, municionament, uniformitat, material mèdic, i van situar algunes línies vermelles.

Així es van negar d’entrada a facilitar-los artilleria pesant, però van acabar cedint. Després el límit estava en l’artilleria pesant mòbil, de la qual ja disposen. Els carros de combat eren una línia roja infranquejable i ara hi ha el compromís de facilitar-los-hi, i només falta la peça clau, l’aviació.

Tot això condueix a una clara escalada militar que de moment l’única cosa que està aconseguint és accentuar els bombardejos per part russa, però això només és el pròleg.

Observem l’escenari:

Se sap que els nous blindats difícilment estaran operatius abans de 4 o 5 mesos i això pel que fa als europeus. Els Abraham americans poden trigar mig any o més. També cal veure el nombre dels que s’acaben dirigint a Ucraïna. La guerra amb blindats és efectiva quan es produeixen atacs en massa amb el suport de la infanteria mecanitzada. Els experts consideren que 300 unitats és la xifra adequada per a aquesta finalitat, però de moment els compromisos que van sorgint estan molt lluny d’aquella quantitat i amb prou feines arriben al centenar, incloent en aquesta xifra els deficients vehicles que proporcionarà Espanya i que a hores d’ara, després de l’emmagatzematge d’una dècada, serà poc més que ferralla.

És molt possible que aquesta ajuda arribi clarament després de l’ofensiva russa que tothom considera que es produirà en qüestió de setmanes. Però és que a més si els tancs actuen, tindran una feblesa notable per la manca de força àrea ucraïnesa. Els blindats es convertirien en objectius fàcils de l’aviació russa. I aquest és un argument més a favor del plantejament de Zelenski, que es va menjant les carxofes del rearmament fulla a fulla.

Amb tot el que està passant, quina és la lògica de fons per part de la UE?

Ja ho han dit, derrotar Rússia. Aquest camí té una opció: el fracàs. I cal veure l’escenari de les conseqüències, totes dolentes, per a Europa o bé l’opció de l’èxit. I com es concreta aquest triomf? Doncs, un pas decisiu seria tallar el continu territorial que uneix els territoris de l’est d’Ucraïna en mans de Rússia amb Crimea, per deixar aïllat per terra aquest enclavament decisiu per a Rússia.

I aquí intervé la consideració. Rússia no acceptarà la possibilitat d’una derrota i abans d’això utilitzarà la força nuclear tàctica de la qual disposa. A diferència de les bombes que ens presenten les imatges, aquestes tenen un radi d’acció molt limitat pel que fa a l’impacte directe i també la seva radioactivitat, que essent igualment perillosa és menor.

Què passaria si Rússia abans de ser derrotada llancés un parell de míssils nuclears tàctics sobre Ucraïna? Què faria Europa? Es quedaria garratibada i frenaria en sec el seu suport a la guerra?

El resultat seria terriblement dolent per a Ucraïna i la mateixa UE. Però en aquest cas, quina seria l’alternativa? Entrar globalment en guerra amb Rússia? Començar la III Guerra Mundial en territori europeu? Donar lloc a més atacs atòmics, però no ja limitats a Ucraïna?

Tots aquests escenaris s’han de presentar clarament a la ciutadania i els polítics tenen el deure de donar-nos resposta de com els veuen.

És immoral que ens vagin portant per les raons que siguin a situacions per les quals desconeixem les respostes. Amb un afegit molt important: aquesta guerra s’està lliurant en territori europeu i els efectes més contundents si s’amplia seran per a nosaltres, mentre els EUA a milers de quilòmetres de distància poden contemplar la guerra com un exercici de desgast per a Rússia i una accentuació de la supeditació europea al poder dels EUA. Aquest país en té prou amb pagar -25.000 milions de dòlars fins ara en equipament militar per a Ucraïna- i manar, mentre que els morts i la destrucció els posem uns altres.

Amb tot el que està passant, quina és la lògica de fons per part de la UE? Click To Tweet

Després de la manifestació independentista d'ahir dijous 19 de gener, creieu que el procés està acabat tal com afirma Sánchez?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.