Els “gurus” electorals del poder, Tezanos i Redondo, discrepen sobre les enquestes

És públic i notori que d’ençà que José Félix Tezanos és president del CIS, aquest organisme estatal centrat en l’estudi de l’opinió pública s’ha convertit en polèmic, una de les pitjors coses que li pot passar a un ens d’aquesta mena.

És ja un clàssic que el conjunt de les enquestes assenyalin en una direcció sobre els resultats electorals i el CIS de Tezanos apuntin en l’oposada.

Ara, en unes declaracions de La Vanguardia de dilluns 6 de febrer, el president del CIS no només manté la certesa en els seus resultats, sinó que es dedica a carregar contra les empreses que fan enquestes criticant-les perquè estan desfasades. Tezanos es vanta d’aplicar un model de previsió electoral que immodestament anomena “el model Alaminos-Tezanos”.

Però tot això no seria notícia perquè forma part del desori institucional en el qual vivim. El fet rellevant és que Tezanos afirma que el PSOE va un punt per davant del PP i que amb aquests marges el que hi ha en realitat és un empat tècnic.

També afirma, i aquí òbviament va contracorrent, que la comunitat on el resultat electoral aquell maig està més obert és Madrid, és a dir Ayuso, i no qualsevol de les altres del PSOE. Per arrodonir-ho, declara sense embuts que és Sánchez el qui arrossega al PSOE cap amunt i no a la inversa, de manera que ell obté 6 o 7 punts d’avantatge per sobre el partit, i rambla el clau afirmant que en el seu moment Felipe González tenia 2 0 3 punts més que el partit i que això ja semblava molt.

Però és que si girem la pàgina del mateix diari trobem l’article setmanal d’Ivan Redondo

Defenestrat del seu lloc de director àulic de la Moncloa, en el que afirma que el PP treu un avantatge al PSOE de 1.282.898 vots. Ni un més ni un menys. És una diferència notabilíssima i la discrepància entre ambdós personatges no pot ser més clara: per a un estan empatats, per a l’altre el PSOE guanya amb diferència.

És clar que les posicions relatives de cadascun són diferents.

Tezanos té la cadira assegurada en un càrrec públic al servei del govern. Ivan Redondo ha estat exclòs del cel i s’ha de buscar la vida. Per a un, el millor del món és Sánchez i la victòria amb ell és l’única possibilitat del PSOE, per a l’altre, si vol recuperar posicions ha de deixar clar que en l’actual situació, en la que ell ja no participa del poder ni assessora, els resultats per a Sánchez són adversos.

És clar que tot això són consideracions molt subjectives. Anem a una cosa més clara i concreta: què ens diuen les enquestes en aquest moment?

Doncs la mitjana d’enquestes fins al 30 de gener que realitza Electocracia.com assenyala que el PP assoleix 31,5% dels vots, mentre que el PSOE es queda en el 26% pelat. Per tant, una distància de 5,5 punts percentuals que ja és ben significativa. Per darrere, Vox que es manté sòlid amb un terra del 15% i més enrere encara UP també amb un terra situat en el 10%, del qual no baixa al llarg de la sèrie.

Aquest és el panorama. Ara quan arribi la cita electoral veurem si té raó Tezanos i el seu model, o el conjunt d’empreses que fan enquestes.

Aquest és el panorama. Ara quan arribi la cita electoral veurem si té raó Tezanos i el seu model, o el conjunt d'empreses que fan enquestes Click To Tweet

A Barcelona moren cada mes 6 persones sense sostre. Creus que l'Ajuntament està actuant bé davant aquesta tragèdia?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.