El CIS de Tezanos continua afavorint Sánchez

L’atenció de l’última enquesta de Tezanos ha quedat fixada amb el fet nou que, per primera vegada, el CIS situava el PP per davant del PSOE, però aquest fet ni molt menys vol dir que no hi hagi una distorsió important a favor de Sánchez.

En primer lloc, perquè la diferencia que estableix l’enquesta entre PP i PSOE és mínima, 30,1% del PP contra 28,2% dels socialistes. Una distància que queda absorbida pel mateix marge d’error de l’enquesta. En realitat, el que ens està dient Tezanos és que van empatats. Però és que, a més, Vox cau fins al 12% i per primera vegada també és superat per UP, que assoleix el 13,4%. Aquest fet s’ha volgut presentar com un efecte de l’operació “Sumar” de Yolanda Díaz, però és difícil d’aconseguir aquesta possibilitat, donat que aquesta opció encara no està associada a les sigles d’UP ni Díaz les encapçala.

Però al marge de consideracions teòriques, el que és evident, una vegada més, és que els resultats de Tezanos estan molt lluny del que assenyalen les altres enquestes. Les tres últimes corresponen als dies 18, 20 i 21 de juliol i són les més adients per comparar-les amb les del CIS.

En la del 18 de juliol de Sociométrica el PP assoleix el 28,3% i el PSOE el 23,8%. La distància entre ambdós és de 4,5 punts. Més marcada és la diferència entre Vox i UP. La primera força aconsegueix el tercer lloc, com és habitual, amb el 17%, mentre que UP obté el 10,8%, en definitiva 6,2 punts d’avantatge a favor de Vox quan l’enquesta de Tezanos li dona 1,4 punts d’avantatge a UP.

La segona enquesta del dia 20 és d’INOP. Els populars obtenen el 30,8%, una xifra molt semblant a la de DYM, el 31%, mentre que el PSOE oscil·la entre el 24 i 25%. Aquí les distàncies entre ambdós encara són més grans i se situen entorn dels 7 punts.

Pel que fa a Vox i en relació amb les dues esmentades enquestes aconsegueix entre el 16,9% i el 15,3%, mentre que UP continua ancorat entorn del 10%; en un cas 10,1% i en la de DYM 10,9%.

Recapitulem. Les xifres del CIS venen a coincidir amb la tendència general en relació amb el PP, però pel que fa al PSOE Tezanos li atorga una prima que oscil·la entre 3 i 4 punts percentuals, és molt, perquè a les enquestes no va més enllà del 25%. Pel que fa a Vox les diferències són encara més grans. Mentre que les enquestes se situen entre el 15 i el 17%, Tezanos li calcula només un 12% i a la inversa amb UP, del 10-11% de les enquestes al 13,4% del CIS. La diferència és notable. Sobretot si se suma la baixada de Vox segons Tezanos amb la pujada d’UP.

Els resultats tenen una gran càrrega política. Mentre que per al CIS el PP quedaria primer, però alhora se situaria molt lluny del govern perquè no sumaria suficients escons amb Vox, en les altres tres enquestes aquestes dues formacions polítiques obtenen sobradament la majoria absoluta.

Creus que Xavier Trias es presentarà a les pròximes eleccions municipals del 2023?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.