S&P

S&P: Espanya creix, però amb timidesa

L’agència de qualificació Standard and Poor ‘s (S&P) manté el ràting per a Espanya de l’A-. Aquesta nota, perduda fins fa un any a causa de la crisi econòmica, és una mostra d’optimisme respecte al creixement de l’economia espanyola. La firma preveu que el PIB espanyol tanqui aquest any amb una pujada al voltant del 2,2% (igual que el Govern), i un incompliment de l’objectiu de dèficit, que hauria d’estar per sota de l’1,3% i la qualificadora s’estima en el 2,2%.

El principal risc que apunta S&P són les eleccions generals del proper 28 d’abril i la possibilitat que després dels comicis el nou Govern no tingui la fortalesa parlamentària suficient. “Mentre que la divisió política no afecta les perspectives econòmiques directament, un retard en afrontar els desafiaments de l’economia espanyola pot danyar l’economia a mig i llarg termini”, diu l’informe d’aquesta casa d’anàlisi.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

No obstant això, S&P es mostra confiada que els pròxims governs mantinguin el camí de reducció del dèficit. Espera que el dèficit se situï aquest any en el 2,2% del PIB, tot i que alerta del risc de mantenir els pressupostos de 2018, però incorporant l’alça de les pensions o del sou dels funcionaris i sense incloure les pujades d’impostos dels pressupostos de Sánchez rebutjats pel Congrés.

L’avançament electoral obre un període d’incertesa i inestabilitat parlamentària que deixa en l’aire les reformes pendents i, finalment, ha estat aquest factor el que ha decantat la balança a favor de la prudència, en lloc de la pujada que alguns analistes pronosticaven.

Ara bé, la signatura de qualificació d’origen canadenc adverteix que, si l’agenda fiscal i la formació d’un nou Govern es retarda després de les eleccions, la demora podria obstaculitzar la capacitat futura de les administracions per implementar les mesures necessàries per fer front als desequilibris restants d’Espanya i respondre a possibles xocs adversos.

La perspectiva positiva, però, vol dir que l’agència podria elevar la seva qualificació en els 12 mesos vinents “si la consolidació pressupostària continua en línia amb les nostres expectatives actuals, o si Espanya avança més ràpidament en el pagament del deute. Un major alleujament de les tensions polítiques a Catalunya també donaria suport a una millora”, recull l’informe de S&P.

L’agència, que preveu un creixement del 2,2% per a 2019 al país, pronostica també “una demanda interna forta sustentada en l’augment del consum privat, i una sòlida activitat financera”. Així mateix, destaca les bones dades registrades en la creació d’ocupació, si bé assenyala la necessitat d’avançar en la reducció de la temporalitat, per “incrementar la productivitat i la competitivitat”.

S&P assenyala que les oportunitats d’ocupació creixeran, encara que una part important d’aquestes oportunitats seran treballs temporals. La millora del Salari Mínim Interprofessional podria causar, a més, una reducció en el ritme de les contractacions.

Tot això es produeix en un moment especialment plàcid per al deute públic espanyol. La rendibilitat del bo espanyol ha conclòs la setmana per sota de l’1,1%, en zona de mínims de 2016. La prima de risc es troba en els 108 punts bàsics després d’haver cotitzat la setmana passada per sota dels 100 per primera vegada des de setembre.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú