Situació econòmica: empitjoren les perspectives

S’ha fet públic l’informe de la Fundació de les Caixes d’Estalvi (FUNCAS) amb la previsió per a l’últim trimestre de l’any i el 2021. Els resultats assenyalen una nova recessió en l’últim trimestre de l’any i que tindrà com a resultat final una caiguda del PIB anual del 12%. Aquesta magnitud és inferior a la prevista pel govern que la situava en l’11,2%. La raó principal del mal comportament de l’últim període de l’any ha estat l’existència de restriccions a causa de la nova onada de la pandèmia. Les festes de Nadal, en funció del seu desenvolupament, poden atenuar o accentuar la previsió negativa, que també fa evident la bretxa cada vegada més gran entre les comunitats autònomes amb més i menys restriccions. En aquest context, Catalunya és una de les grans perjudicades, i de manera específica encara més la ciutat de Barcelona.

La previsió per al 2021, el famós rebrot,  FUNCAS el situa en el 6,8%. És un augment important, però ni molt menys el salt que preveu el govern en els seus pressupostos que el situa en el 9,8%. La diferència entre les xifres oficials i les de FUNCAS assenyalen les dificultats de la represa, mentre que si ens atenim a les previsions pressupostàries, el diferencial entre la caiguda del 2020 i l’increment del 2021 seria només d’un -2,4%, aquesta xifra més que es dobla en les previsions de FUNCAS donat que la distancia entre la caiguda i la recuperació se situaria en el -5,2% i deixaria la possibilitat de tornar a la posició pel que fa al PIB que es tenia el 2019 per a finals de l’any 2022.

Una altra diferència important entre FUNCAS i les previsions del govern és que mentre aquestes preveuen 27.000 milions d’euros dels fons europeus que arribaran l’any que ve i que estan consignats als pressupostos, FUNCAS els redueix a quasi la meitat, 14.000 milions.

Naturalment en tot aquest ball de xifres plana l’impacte que pugui arribar a tenir la vacuna, tant la seva disponibilitat massiva com l’eficàcia en la seva aplicació a la població. És evident que si es produís un canvi de perspectiva substancial sobretot de cara a l’estiu que ve, el panorama podria clarificar-se, almenys pel que fa a les estadístiques, encara que la ferida social produïda és tan profunda que la seva marca demanarà temps i recursos i capacitats governamentals per poder-la superar.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Aniràs a votar a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer de 2021?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.