Espanya torna a apropar-se a la recessió econòmica

Les dades publicades l’anterior divendres per part de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) registren una caiguda del PIB durant el primer trimestre de 2021. Aquesta situació de recessió econòmica posa de manifest no solament la feblesa de l’economia espanyola, sinó també de la fragilitat de la Unió Europea (UE). La reculada del 0,5% s’explica pel descens del consum i de la inversió a conseqüència de les restriccions de la tercera ona.

Després de tancar l’últim trimestre de 2020 amb l’economia estancada (un creixement pla de poc més del 0,01%), una revisió a la baixa d’aquesta dada o una nova caiguda entre abril i juny d’enguany deixaria a Espanya en recessió tècnica (dos trimestres seguits en contracció). Les poques xifres positives arriben del sector empresarial, que ha recompost balanços i mantingut el tímid pols inversor.

L’INE, en tot cas, ha tornat a alertar de la volatilitat de les dades en aquesta etapa de restriccions, ERTO i tocs de queda, que pot portar a revisions significatives de les xifres. “La majoria dels indicadors estadístics conjunturals ofereixen avui dia resultats fins al segon mes del trimestre (febrer)”, dades que s’han complementat amb altres indicadors per a oferir el conjunt del període.

La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB va ser en aquest trimestre de -2,6 punts, 3,6 punts superior a la del quart trimestre. En concret, el consum es va retreure un 0,6% en el primer trimestre davant la volta a taxes negatives del consum de les llars i de les institucions sense fins de lucre al servei de les llars, que van mostrar descensos de l’1% i del 2,1% fins a març, enfront de les taxes del 0% i del 0,6% del trimestre anterior.

De la despesa en consum només es va mantenir en positiu la despesa pública durant el primer trimestre, amb un creixement del 0,5%, el seu més baixa en dos anys després que en els dos trimestres anteriors creixés a un ritme de l’1,3%.

També va tornar a valors negatius la inversió i també després de dos trimestres d’avanços. En concret, entre gener i març la inversió es va contreure un 1,9%, enfront del creixement de l’1% del trimestre anterior i de l’augment històric del 21,5% que va experimentar en el tercer trimestre de 2020. La inversió empresarial en béns d’equip i maquinària es va mantenir en positiu, amb un avanç del 0,9%, però destaca la caiguda del 5,2% de la inversió destinada a habitatge i construcció.

En la mateixa línia estan els resultats de les exportacions i les importacions, que van presentar fins a març taxes negatives del 0,1% i de l’1,3% després d’haver registrat avanços del 4,6% i del 6,2% en l’últim quart de 2020. Des de la prima de l’oferta, tots els sectors d’activitat van caure, excepte el dels Serveis, que va aconseguir avançar el 0,2%, amb un repunt de l’1,4% del comerç, el transport i l’hostaleria. La Construcció va caure un 4,2%; la Indústria, un 2,1%; i l’Agricultura, un 2%.

L’economia de la zona euro va tornar a entrar en recessió després de sofrir una contracció del PIB del 0,6% entre gener i març, després de la caiguda del 0,7% de l’últim trimestre de 2020, a conseqüència de l’impacte de les mesures per a frenar la tercera ona de la pandèmia en molts països. El desplegament de les vacunes hauria de facilitar l’enlairament de l’economia per al segon trimestre, al costat de l’arribada de les ajudes de Brussel·les. El gran cop l’ha donat l’enfonsament de l’economia alemanya.

Alemanya ha sigut el segon país de la zona euro que registra una major caiguda en el trimestre del PIB, només per darrere de Portugal (-3,3%). I suposa pràcticament, triplicar la caiguda de tota la zona euro. El PIB de l’euro va retrocedir un 0,6%, confirmant la temuda doble recessió.

La sorpresa positiva ha sigut França. La segona economia de la zona euro ha estat de les poques que s’han mantingut en peus en el primer trimestre, al costat de Bèlgica i Finlàndia. L’explicació és que hi ha hagut un repunt de la despesa dels consumidors en coincidir amb restriccions menys exigents en el període, encara que ara ha reprès línia dura.

Aquesta situació de recessió econòmica posa de manifest no solament la feblesa de l'economia espanyola, sinó també de la fragilitat de la Unió Europea (UE) Click To Tweet

Creus que els partits polítics han de practicar cordons sanitaris contra altres partits amb representació parlamentària?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.