Receptes tradicionals amb bolets: Delícies de la cuina catalana

Els bolets són un dels tresors de la tardor a Catalunya, i la seva versatilitat a la cuina els converteix en protagonistes de molts plats típics. Des dels rovellons fins als ceps, passant per les trompetes de la mort i els rossinyols, aquests ingredients aporten una riquesa de sabors i textures que eleva qualsevol recepta. A continuació, us proposem algunes receptes tradicionals catalanes on els bolets són els grans protagonistes.

1. Rovellons a la brasa amb all i julivert

Una de les maneres més senzilles i tradicionals de cuinar els rovellons, i una autèntica delícia que deixa destacar el seu sabor natural.

Ingredients:

  • 500 g de rovellons
  • 3 grans d’all
  • Un manat de julivert fresc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Preparació:

  1. Neteja bé els rovellons, assegurant-te de treure la terra, però sense rentar-los massa amb aigua.
  2. Posa’ls directament a la brasa o en una planxa calenta, amb el capell cap avall.
  3. Pica els alls i el julivert ben finament.
  4. Quan els rovellons estiguin cuits, afegeix per sobre una barreja d’all i julivert, un rajolí d’oli d’oliva, i sal i pebre al gust.
  5. Serveix immediatament, preferiblement amb una llesca de pa de pagès.

2. Fricandó amb ceps

El fricandó és un dels plats de carn més emblemàtics de la cuina catalana. Aquesta recepta de vedella estofada amb bolets, especialment ceps, és una meravella per als dies de fred.

Ingredients:

  • 800 g de tall rodó de vedella, tallat finament
  • 200 g de ceps secs o frescos
  • 2 cebes
  • 3 tomàquets madurs
  • 1 got de vi blanc
  • Farina
  • Brou de carn
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

Preparació:

  1. Si fas servir ceps secs, hidrata’ls en aigua tèbia durant uns 30 minuts. Si són frescos, neteja’ls i talla’ls a trossos.
  2. Enfarina lleugerament les rodanxes de vedella i fregeix-les en una cassola amb oli d’oliva fins que estiguin daurades. Reserva-les.
  3. A la mateixa cassola, afegeix la ceba tallada ben fina i cuina-la fins que quedi daurada.
  4. Afegeix el tomàquet ratllat i cuina-ho tot junt uns minuts més.
  5. Incorpora el vi blanc i deixa reduir una mica.
  6. Afegeix la vedella, els ceps i una mica de brou de carn fins a cobrir. Cuina a foc lent durant una hora, o fins que la carn estigui ben tendra.
  7. Serveix el fricandó amb ceps ben calent, idealment acompanyat d’una mica de patates o arròs.

3. Arròs de muntanya amb bolets

Aquest arròs de muntanya, tradicional en moltes comarques catalanes, combina carn, verdures i bolets, oferint una explosió de sabors terrenals.

Ingredients:

  • 400 g d’arròs
  • 300 g de bolets variats (rovellons, ceps, rossinyols)
  • 250 g de costella de porc
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • 1 ceba
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 litre de brou de pollastre
  • Oli d’oliva
  • Sal, pebre i pebre vermell dolç

Preparació:

  1. Neteja i talla els bolets a trossos petits.
  2. En una paella gran, fregeix la costella de porc fins que estigui ben daurada. Reserva-la.
  3. En el mateix oli, sofregeix la ceba picada, els pebrots i el tomàquet ratllat.
  4. Afegeix els bolets i cuina-ho tot durant uns minuts fins que estiguin ben fets.
  5. Incorpora l’arròs i remena perquè s’impregni dels sabors.
  6. Afegeix la costella i el brou calent, rectificant de sal i afegint pebre vermell dolç al gust.
  7. Cuina l’arròs durant uns 18 minuts, fins que estigui al punt. Deixa reposar uns minuts abans de servir.

4. Timbal de patata, botifarra i rossinyols

Una recepta més moderna però basada en ingredients tradicionals, on els bolets aporten un toc sofisticat a un plat senzill i deliciós.

Ingredients:

  • 500 g de patates
  • 200 g de rossinyols
  • 2 botifarres
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre
  • Un manat de julivert fresc

Preparació:

  1. Pela i talla les patates en rodanxes fines. Fregeix-les en oli d’oliva fins que estiguin tendres i daurades. Reserva-les.
  2. En una paella, cuina els rossinyols amb una mica d’oli fins que estiguin tendres.
  3. Afegeix la botifarra tallada a trossos i cuina fins que estigui ben daurada.
  4. En un plat, munta el timbal alternant capes de patata, botifarra i rossinyols.
  5. Decora amb una mica de julivert fresc picat i serveix immediatament.

Consells per cuinar amb bolets:

  • Neteja: Evita rentar els bolets sota l’aigua. És millor netejar-los amb un drap humit o un pinzell per treure la terra.
  • Combinacions de sabors: Els bolets són molt versàtils i combinen bé amb carns, peixos, verdures i fins i tot pastes i arrossos. Prova afegir-los a qualsevol guisat o estofat.
  • Cocció: A la brasa o saltejats amb oli són maneres senzilles però efectives de preparar-los, ja que permeten que es concentri el seu sabor.

Els bolets formen part del patrimoni culinari català, i aquestes receptes tradicionals són només algunes de les moltes maneres en què podem gaudir d’aquest ingredient tan especial. Aquesta tardor, aprofita la temporada i porta a taula plats plens de sabor i tradició. Bon profit!

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.