5 extraordinaris caves per aquest Nadal

El cava, un famós vi escumós amb arrels catalanes, va guanyar renom inicialment a la localitat de Sant Sadurní d’Anoia el 1872. El seu procés d’elaboració segueix el mètode clàssic del xampany, iniciant amb una primera fermentació per obtenir un vi base, seguit d’una segona fermentació a l’ampolla amb l’addició de sucre i llevat.

Origen del cava

La història del cava es remunta al 1872, quan va sorgir a Sant Sadurní d’Anoia, un municipi a la comarca de l’Alt Penedès reconegut com la capital del cava. Anualment se celebren esdeveniments destacats relacionats amb el cava en aquesta regió, com el Cavatast i la Setmana del Cava. Durant aquests dies festius es duen a terme jornades de portes obertes amb tasts i visites, amb la col·laboració de destacades marques catalanes de cava com Codorniu, Freixenet, Llopart, Pere Ventura, entre d’altres, cadascuna reconeguda per les ampolles singulars que els caracteritzen.

Avui dia es produeixen més de 200 milions d’ampolles de cava cada any. A Catalunya, l’elaboració del cava està limitada al territori de la Denominació d’Origen Cava, que inclou 69 municipis en diverses regions com Alt Penedès, Alt Camp, Alt Empordà, Baix Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Conca de Barberà, Garraf, Maresme, La Selva i Tarragonès.

La verema del cava sol dur-se a terme entre mitjan agost i mitjan setembre. Al Penedès, s’utilitzen principalment les varietats de raïm blanc autòctona Macabeu, Raïm Xarel·lo i Parellada, mentre que per als caves rosats es prefereixen les varietats Trepat i Pinot Noir.

La majoria de caves catalanes són accessibles per a visites, les quals solen incloure explicacions detallades sobre el procés d’elaboració del vi, de vegades complementades amb exposicions o material audiovisual. Sens dubte, el recorregut conclou amb una degustació dels productes acompanyada d’un petit aperitiu.

Les 5 millors marques de Caves, Corpinnat i Clàssic Penedès catalans Tant la designació de Clàssic Penedès com la de Corpinnat agrupen els vins escumosos elaborats a la zona del Penedès, un lloc distintiu al món del cava.

Escollir el millor cava pot resultar desafiant, ja que els gustos i les preferències són subjectius. El paladar i el pressupost personal sempre tenen la darrera paraula, ja que hi ha caves catalans econòmics i d’altres de preu més elevat. Tot i això, hi ha marques que destaquen per crear caves més refinats per a paladars exigents i experimentats.

A continuació, presentem una selecció de marques altament valorades, totes elaborant escumosos a la zona del Penedès: DO Cava, Clàssic Penedès i Corpinnat.

Gramona

El celler Gramona és una referència a Catalunya, produint exclusivament Corpinnat de qualitat excepcional. Experts tastadors coincideixen que els escumosos d’aquest celler tenen un sabor exquisit. Gramona s’associa amb sostenibilitat, qualitat i avantguarda amb majúscules. Els seus Corpinnat són una font de plaer, des de la seva seductora Cuvée d’entrada, una gran reserva bruta, fins als seus impressionants caves d’Enoteca amb 15 anys de criança en ampolla.

Recaredo

Recaredo és sinònim de puresa, exigència extrema i admirable qualitat. Els seus Corpinnat són coneguts per la seva impecable elaboració i les llargues criances. Es destaquen per cultivar exclusivament vinyes pròpies amb varietats tradicionals del Penedès, especialment la Xarel·lo, i els seus Corpinnat s’elaboren exclusivament com a Brut Nature d’anyada, marcats per la seva prolongada criança.

Pere Ventura

A Pere Ventura s’hi elaboren exclusivament caves d’alta gamma i prestigi internacional. Tots els cellers que formen part del grup estan compromesos amb els valors de Pere Ventura, sinònim de prestigi i representació de la terra. La revaloració de vinyes antigues, la identificació de varietats idònies segons el tipus de sòl i la col·laboració amb petits viticultors locals han estat clau per al seu èxit.

AT Roca

AT Roca és el nom del nou celler d’Agustí Torelló Sibill. Dos anys després de separar-se de les caves familiars, aquest projecte sorgeix amb l’impuls del seu fill Agustí Torelló Roca. La seva filosofia se centra a elaborar vins respectuosos que reflecteixin el territori: varietats autòctones, enologia acurada i poc intervencionista, i viticultura ecològica. Inaugurat el 2022 prop de Sant Sebastià dels Gorgs, el nou celler aposta clarament per l’enoturisme de qualitat gràcies a les seves instal·lacions ideals per rebre visitants.

Mestres

Mestres és un dels noms destacats de la DO Cava, amb vins de producció ecològica i elaboració artesanal, caracteritzats per produccions limitades. Com a històric elaborador de Cava a Sant Sadurní d’Anoia des de 1312, es distingeix per utilitzar varietats tradicionals, llargues criances amb tap de suro i processos manuals de remogut i degorjament.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.