Els calçots són una deliciosa especialitat culinària de Catalunya, que es remunta al segle XIX. El seu origen s’atribueix a un agricultor anomenat Xat de Benaiges, de la localitat de Valls, a la província de Tarragona. Segons la llegenda, Xat de Benaiges cultivava cebes i, en trobar-ne algunes que havien crescut de manera peculiar, va decidir cobrir-les amb terra per protegir-les del sol i mantenir-les tendres. Aquest mètode de cultiu va donar lloc als calçots, una varietat de ceba tendra i dolça.
La tradició dels calçots està estretament lligada a les calçotades, celebracions populars que tenen lloc principalment entre gener i març.
Les calçotades són esdeveniments socials molt populars i es consideren una part important de la cultura catalana. A més dels calçots, se sol rostir carn a la graella, com xai o botifarra, i se serveixen acompanyats de vi negre i pa amb tomàquet.
On gaudir d´una bona calçotada
Per gaudir d´una autèntica calçotada, és recomanable visitar regions de Catalunya, especialment aquelles amb tradicions arrelades en aquesta festivitat. Aquí hi ha algunes àrees conegudes per oferir excel·lents calçotades: