Rastrejats: l’INE comença avui a seguir els nostres moviments

Per mig milió d’euros a partir d’avui l’Institut Nacional d’Estadística (INE) estudiarà els moviments de la majoria d’espanyols que realitzaran durant la setmana. Aquest macroprojecte de Big Data té com a objectiu l’obtenció d’informació sobre els desplaçaments dels espanyols. Amb el suport de Telefónica, Orange i Vodafone, l’organisme recollirà la posició dels mòbils en àrees de 15.000 habitants de mitjana.

Amb les dades anonimitzades, les companyies enviaran la posició dels mòbils a la nit per establir el lloc de residència i, des de les nou del matí i les sis de la tarda, per saber on treballen o estudien. Aquesta seqüència es realitzarà durant tota la setmana, resultarà una important informació en brut per millorar la mobilitat dels espanyols. En una segona fase, l’INE tractarà de comprovar els desplaçaments en festius i vacances. En aquest cas, prendrà mostres el diumenge, 24 de novembre; el 5 de desembre; i dos dies d’estiu, el 20 de juliol i 15 d’agost, també festiu.

Aquest estudi de l’INE està aixecant un gran enrenou des del seu anunci. Els usuaris no confien sobre la informació que s’extregui i, sobretot, amb l’ús que se li pot donar a tot el banc de dades extretes. En el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) 2016/679 europeu estableix que “els principis de protecció de dades no s’han d’aplicar a la informació anònima, és a dir informació que no guarda relació amb una persona física identificada o identificable, ni a les dades convertides en anònims de manera que l’interessat no sigui identificable, o deixi de ser-ho”. I que en conseqüència, “no afecta el tractament d’aquesta informació anònima, inclusivament amb fins estadístics o d’investigació”.

El problema és que la identitat de moltes persones quedarà en evidència, ja que seran altament deduïbles. L’única manera de deslliurar-se d’aquest estudi és tenir-lo apagat o en mode avió en els períodes de recollida de posició per antena. No obstant això, hi ha diverses operadores que permeten que el mòbil de l’usuari enviï dades per a fins estadístics. Si bé companyies com Vodafone i Orange permeten que els seus clients decideixin si cedeixen informació a tercers, encara que sigui de forma anònima, no és el cas de Movistar. L’operadora espanyola no ofereix cap alternativa i recorda als seus usuaris que les seves dades poden ser “objecte d’un procés d’anonimització irreversible” per a aquest fi.

L’INE ha declarat que l’estudi no vulnera la legislació vigent, ja que les dades estan “altament agregades” (resumits), en paraules de Telefónica. L’Institut Nacional d’Estadística ha pagat mig milió d’euros a les operadores per les dades, repartint-se de la següent manera: 163.616 euros per les dades de Telefónica, 150.000 a Vodafone i 185.000 a Orange.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.