enquestes

Perspectives electorals a l’inici del nou any

El que dibuixen les dues primeres enquestes dutes a terme el 2022 és, per una banda, una pèrdua de l’avantatge que el PP tenia sobre el PSOE, i de l’altra la clara dificultat de governar si aquests resultats es fessin realitat, per a cadascun dels dos blocs, la dreta i l’esquerra. Examinem-ho amb més cura.

Les enquestes publicades corresponen a l’1 de gener per part de Sociométrica, i la del dia 2 de Sigma Dos. En ambdós casos el PSOE obté un resultat molt semblant, entre 102 i 103 diputats. També es produeix aquesta semblança en el cas de Más País que oscil·la entre els 5 i 6 diputats, però per a les altres formacions les diferències són molt notables.

Per al que fa al PP, Sociométrica li atorga només 101 diputats i, per tant, es veuria, si bé per poc, superat pels socialistes. En sentit contrari a l’enquesta de Sigma Dos arriba als 118 diputats. Vox per la seva part es mou entre els 58 i 65, que són els que li dona Sociométrica. També l’oscil·lació d’Unidas Podemos té significació, perquè oscil·la entre els 25 de Sigma Dos i els 33 de l’altra enquesta. Cs per la seva part continua en mínims, si bé passa d’1 a 3 segons si la font és Sigma Dos o Sociométrica.

Per als partits catalans i bascos, només dona resultats Sigma Dos que atorga 12 diputats a ERC, 8 a JxCat i 8 al PNB. Es manté aquí estable el bloc català i continua la seva millora el PNB.

Traduït en opcions de govern, la coalició PP-Vox podria oscil•lar entre els 176, i, per tant, majoria absoluta de Sigma Dos, i els 167 de Sociométrica. Li faltarien, per tant, 8 escons i tindria possibilitats de governar encara que amb moltes dificultats. En els dos casos el govern actual queda lluny de la majoria necessària encara que no sigui absoluta, perquè obté entre 127 i 136 escons. Per tant, ni amb l’ajut del bloc independentista català i els de Más País i fins i tot el sempre no assegurats vots del PNB, en tindria prou per assolir la majoria absoluta.

En qualsevol cas, el que de moment es percep és una gran dificultat per formar el pròxim govern. El PP, que ho tenia tot de cara des de l’octubre, ha malmès molt les seves expectatives, segurament sota la influència de la pugna entre Casado i Ayuso, sobretot perquè el lideratge que exerceix el cap de rengles del PP no acaba d’omplir l’escenari. El temor que Vox progressi a les seves expenses sembla que limita la seva capacitat de visió de quina és la posició política que en aquests moments li interessa més per assolir un major reconeixement dels votants.

Amb relació a la teva situació econòmica, com creus que serà el 2022?

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú