Mentre Occident segueix paralitzat, la Xina es projecta a llarg termini

El partit comunista xinès s’ha reunit en secret aquests darrers dies a Pequin per establir les orientacions estratègiques del país fins al 2035.

El contrast amb la situació que viuen Europa i Amèrica del Nord, dessagnades per la crisi sanitària de la Covid-19, traumatitzades per les seves conseqüències econòmiques i socialment i políticament fragmentades, és abismal.

Per al president xinès Xi Jinping, els 15 anys que ens separen d’aquesta data seran un període crucial per posar les darreres pedres a la renaixença econòmica del seu país i consolidar l’Exèrcit Popular d’Alliberament com una màquina capaç de guanyar “guerres”.

Aquesta tardor, la Xina emergeix de la pandèmia de la Covid reforçada. Mentre bona part del món segueix confinada i amb el virus estenent-se de nou per Europa i els Estats Units, les autoritats xineses no han dubtat en demostrat que, de les macro-festes d’estiu a Wuhan, bressol de l’epidèmia, als salons d’automòbils, el seu país es troba de nou en plena marxa.

Enmig d’un “context internacional amb desafiaments sense precedents”, els líders de la Xina han definit les grans línies del proper pla quinquennal. Aquest s’inscriu com la primera fase del període de 15 anys que ha de servir per a situar el país com a primera potència mundial.

L’objectiu és ambiciós, però mesurable: segons el Global Times, Pequín vol doblar el seu PIB entre el 2020 i el 2035.

Els ingredients per arribar-hi són ja coneguts: auto-suficiència tecnològica, capitalisme para-estatal, bullying econòmic a l’exterior sempre que faci falta per sortir-se amb la seva i ideologia nacionalista al interior.

Deng Xiaoping, el gran reformador de la Xina post-Mao, havia establert com a objectiu per a la plena expansió econòmica l’any 2050. Ningú hauria dit que un país devastat per dècades de la terrible dictadura maoista podria aspirar un dia no tan sols a arribar a aquest objectiu, sinó avançar-lo 15 anys.

Xi Jinping s’eternitza al capdavant de la Xina

Enguany no hi ha cap indici de qui podria un dia substituir Xi Jinping. Els dos darrers presidents de la República Popular de la Xina, Hu Jintao i Jiang Zemin, el mantingueren 10 anys cadascun. Però Xi no deixarà el poder en els propers mesos, tot i que ja fa una dècada que se situa al capdavant del país més poblat del món.

L’actual president es dirigeix òbviament cap a un nou mandat, que durarà fins al 2027 com a mínim. Es rumoreja que Xi podria mantenir-se al poder fins al 2035, any al qual arribarà amb 82 anys. No sembla esbojarrat: Deng governà fins la seva mort als 92 anys.

Al 2018, una modificació oportunament introduïda en la Constitució de la República Popular de la Xina permet seguir governant indefinidament. “El ple actual és un programa pel tercer i quart mandat de Xi”, apunta Wu Qiang, un politòleg resident a Pequín.

Aquesta permanència al poder Xi Jinping, sens dubte el president xinès més autoritari des de Mao, podria però tenir efectes secundaris no desitjats per la Xina.

El fet que s’hi aferri tan fermament podria fer-li prendre decisions precipitades. Sense parlar dels problemes que comporta la manca de renovació del lideratge.

El govern espanyol hauria d'assumir la direcció i planificació de la lluita contra la pandèmia, o bé ha de deixar-ho en mans de les Comunitats Autònomes?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú