Xina

La Xina surt amb força de la crisi mentre que Occident es queda enrere

Enrere queda la Xina confinada i paralitzada per la pandèmia del Coronavirus. Mentre que el creixement del PIB del bloc occidental s’estanca, la Xina està sortint amb força de la crisi. El creixement és tal que els experts de JP Morgan apunten al fet que acabarà enguany amb un creixement econòmic positiu i sense haver entrat en recessió tècnica. Ara, el propi covid està ajudant a l’economia xinesa a través d’un fort augment de les exportacions relacionades amb la pandèmia, mentre que la demanda interna es recupera, la qual cosa permetrà a l’economia tancar la bretxa en el PIB enguany, mentre que països com Espanya no recuperaran els nivells de producció econòmica previs a la pandèmia fins a 2022 o 2023.

Els analistes d’aquest banc expliquen que “les divergències entre economies també seran un llegat important de l’impacte del covid-19. Com el virus va sorgir a la Xina, això col·loca al país dos o tres mesos per davant de les recuperacions en altres llocs, però més enllà d’això, la Xina serà el cas més clar d’una recuperació total de la crisi. El seu èxit es basa en polítiques que ràpidament van contenir el virus durant el primer trimestre i van trencar el vincle entre la creixent mobilitat i els nous casos a mesura que l’economia es va reobrir. Després de l’impressionant repunt de l’últim trimestre, les dades d’activitat confirmen que el creixement continua a un ritme sòlid”.

Les exportacions a l’agost van augmentar un sòlid 9,5% en termes interanuals (en dòlars), segons han revelat les dades de les duanes xineses la setmana passada, la qual cosa suposa l’avanç més gran des de març de 2019. Mitul Kotecha, analista de TD Markets, comenta en una nota per a clients que el fort creixement de les exportacions xineses ha vingut de la mà d’un augment del 38,4% interanual de les vendes de dispositius mèdics i de l’11,8% en els béns electrònics.

La producció industrial de la Xina va créixer un 5,6% interanual a l’agost, cinquè mes consecutiu de creixement i la dada més alta des del desembre passat, segons a Oficina Nacional d’Estadística (ONE). La xifra va superar a més les previsions dels analistes, que pronosticaven un increment d’entorn del 5,1% per a aquest mes. L’indicador s’havia desplomat un 13,5% interanual en els dos primers mesos de 2020, mentre que al març va llançar un 1,1% negatiu, a l’abril una pujada del 3,9%, al maig un increment del 4,4% i al juny una pujada del 4,8%, dada que es va repetir al juliol.

Les dades de l’Oficina Nacional d’Estadístiques van indicar un increment del 0,5% en les vendes minoristes, impulsades principalment per la compra d’automòbils, que van augmentar un 11,8% en termes interanuals i les vendes de productes de telecomunicacions, que es van disparar un 25,1%. Al juliol, les vendes havien caigut un 1,1%, però la confiança dels consumidors xinesos sembla haver-se recuperat últimament gràcies a les compres lliures d’impostos.

D’aquesta manera, la recuperació de la Xina continua cobrant impuls gràcies als estímuls del govern de Xi Jinping i a la sorprenent resistència de les exportacions. Precisament, en l’àmbit comercial, les tensions entre Pequín i Washington van comptar el dimarts amb la fallada de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que va assegurar que els aranzels dels Estats Units a productes de la Xina per més de 200.000 milions de dòlars són il·legals, segons les normes de l’organisme de comerç mundial.

L’economia digital de la Xina creixia fortament abans de la pandèmia. En 2018, ja equivalia al 34,8% del PIB. Si bé això suposa a penes un terç de la grandària de l’economia digital dels Estats Units, pressuposa anys de creixement continuat en els quals es va superar l’avanç propi del PIB nominal. La crisi del Covid-19 reforçarà aquesta tendència. En tant la pandèmia ha destruït milers d’empreses i indústries, també ha accelerat marcadament la penetració de les tecnologies digitals. Al no poder sortir de les seves cases, les famílies es van descarregar aplicacions com Jd.com, Meituan, Eleme i Pinduoduo, que els van permetre comprar queviures i cobrir les seves necessitats de la vida diària en línia.

En el camp militar, el govern de Xi Jinping tampoc es queda enrere. Segons un informe al Congrés dels Estats Units pel Departament de Defensa, l’avanç militar xinès està començant a superar en determinats aspectes als EUA. Fet que suposaria una possible pèrdua de la supremacia militar mundial que ha anat mantenint els Estats Units.

Més informació ESPECIAL CORONAVIRUS

D'aquesta manera, la recuperació de la Xina continua cobrant impuls gràcies als estímuls del govern de Xi Jinping i a la sorprenent resistència de les exportacions Click To Tweet

 

Els canvis que l'Ajuntament de Barcelona ha fet amb una nova redistribució de l'espai públic, ús afecta quan porteu els nens i nenes a l'escola?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.