Les borses mundials es troben a tocar del seu millor mes de la història.
Aquestes darreres setmanes, els mercats de valors d’arreu del món han estat dopats per la primera sèrie d’anuncis positius des que esclatà la pandèmia de la Covid-19: els resultats esperançadors dels tests finals de diverses vacunes i la clarificació de la situació electoral als Estats Units.
Aquest conjunt de notícies ha fet que nombrosos inversors recuperin, almenys en part, el gust pel risc. S’han, així doncs, recuperat les compres d’actius menys segurs que l’or, el valor refugi durant els mesos de pandèmia que s’està desinflant.
L’índex elaborat per l’empresa de finances MSCI, que mesura l’activitat dels mercats desenvolupats i emergents, ha augmentat quasi bé un 13% aquest mes.
La pujada general de les borses ha fet que els fluxos d’inversió augmentessin també de forma espectacular, enregistrant segons el Bank of America el major increment de la història.
Diversos analistes financers han apuntat que la principal raó que explica aquesta febre financera ha estat la sèrie d’anuncis positius de les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.
D’altres apunten també a la clarificació del panorama electoral als Estats Units, i afirmen que queda encara marge per nous augments espectaculars a les borses.
Tot i així, a Europa els principals índexs borsaris es troben encara lleugerament per sota dels nivells de fa un any (5%), que, cal recordar, foren també de record històric. Londres n’ha sortit de moment particularment perjudicada, amb el seu FTSE (equivalent al IBEX-35) un 15% més baix que al novembre del 2019.
L’eufòria d’aquest mes ha fet inclús pensar a alguns analistes que cap al 2025 la situació econòmica mundial podria semblar molt a la que s’hauria arribat si no hi hagués hagut la pandèmia de la Covid-19.
Aquest optimisme desbordant haurà però de passar la seva primera prova durant els propers mesos d’hivern, quan el virus serà més agressiu i més fàcilment transmissible.
Els matisos que s’han fet aquesta setmana sobre la validesa dels resultats de la vacuna d’AstraZeneca i l’augment de casos enregistrat a Europa i Amèrica del Nord podrien també afeblir la tendència.
Més a llarg termini, caldrà veure si el boom borsari dels dos darrers anys, precipitat en bona part per l’auge dels gegants de la tecnologia, és en realitat una bombolla que es desinflarà.
En efecte, com nombrosos analistes han observat, els increments de capitalització de moltes d’aquestes empreses no es corresponen amb el seu valor real i patrimoni net.