Nou govern

Govern català: importa si es pacta, però també què es pacta

Després de saber per anticipat que Aragonès tampoc aconseguirà ser investit president de la Generalitat en el seu segon intent, i que s’obre un termini fins a l’obligació de convocar eleccions, que anirien fins al 26 de maig, la més gran de les incerteses planeja sobre la governabilitat de Catalunya.

Però seria un error prestar només atenció a si pacten o no pacten, perquè el contingut del programa és tan important com l’acord. Per exemple, en el text acordat per la CUP i ERC  no hi figura la més mínima referència a la pandèmia, a la vacunació, ni tan sols al greu problema sanitari que pateix Catalunya en haver quedat bloquejades les urgències a altres patologies que no siguin la Covid. Si aquesta omissió és un signe del que pot ser en nou govern, el resultat no podria ser més desastrós.

Tampoc es diu res sobre el nefast sistema fiscal de Catalunya, barroc, improductiu i on, malgrat l’hegemonia del progressisme, és el lloc on, junt amb les economies forals, les rendes més baixes paguen més per l’IRPF. Això per no parlar de la idea que voldria impulsar la CUP d’una renda bàsica universal de 735 euros per persona, que s’enduria una gran part del pressupost. De fet el faria inviable, i el que no és cap acudit són les tres conselleries noves que vol crear ERC dedicades al feminisme, l’ecologia i la recerca, fet que elevaria el total de departaments a 16, comptant presidència. Mentrestant la Generalitat continua sense reformar les més de 180 entitats que té la seva administració i que pel seu nombre fan impossible tota mena de control.

El que el pacte de govern necessita és un programa que tingui el seu costat el pressupost per enguany, perquè el problema de fons és que tota la previsió pressupostària del 2020 ha quedat destruïda pels efectes de la Covid. De fet, cal començar de nou i per fer-ho es requereix un pressupost, i el programa de govern que es pacti no es pot fer al marge d’aquest. Si aquests dos mesos serveixen per avançar en aquests termes, benvinguts siguin, però si s’apliquen només a un regateig de poder, el resultat serà absolutament nefast.

És necessari un nou partit de centre catalanista?

Mira els resultats

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú