Mínims històrics: l’estalvi de les llars es desploma

La taxa d’estalvi de les llars a Espanya ha marcat el valor més baix des que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va començar a registrar aquest component econòmic, el 1999. Segons l’organisme, la taxa d’estalvi en 2018 de les famílies amb prou feines va aconseguir el 5% de la seva renda disponible. En aquest últim any, tot i que les llars van augmentar la seva renda disponible un 3,2% el 2018, la seva taxa d’estalvi es va veure reduïda pel creixement de la seva despesa en consum final en un 4%.

L’estalvi generat per les llars i institucions sense fins de lucre va arribar el 2018 als 35.623.000 d’euros, un 9,2% menys. Aquesta quantitat no va ser suficient per finançar el seu flux d’inversió, que es va incrementar més d’un 16%, de manera que el sector va presentar una necessitat de finançament de 14.800 milions d’euros el 2018, el triple que el 2017.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

llars

És el segon any consecutiu en què les llars presenten necessitat de finançament. En 2017 ja van desemborsar 4.759.000 més del que van ingressar. I el 2018 la xifra de necessitat de finançament ha arribat als 14.800 milions. D’aquesta quantitat, la meitat s’ha dedicat a consum, afavorida pels robustos increments del crèdit al consum. I l’altra meitat a elevar la inversió en habitatge. Aquest fet no succeïa des del període de la bombolla, entre 2004 i 2008, quan en el pic les llars van arribar a gastar en un sol any 57.000 milions per sobre de les seves rendes.

El canvi de tendència és una clara senyal que les llars deixen de reduir deute i suposa una fita que, segons els experts, s’hauria de vigilar, especialment en un context en el qual amenaça l’alentiment exterior.

Malgrat que Espanya aguanta molt millor que països com Alemanya o Itàlia, les dades conegudes el passat véns dibuixen una desacceleració en la segona meitat de l’any més pronunciada del que s’esperava. Les exportacions van créixer menys, tot just un 1% interanual, la qual cosa va llastar la indústria, que va caure en taxes interanuals i que, al seu torn, va invertir menys. Tot i que la inversió en 2018 es va mostrar molt vigorosa, en l’últim trimestre va retrocedir un 0,2% trimestral. Sobretot per la de maquinària, que es va desplomar un 2,7% entre octubre i desembre.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú