L’escassetat de xips amenaça la indústria

Nombrosos sectors, des de la fabricació d’electrodomèstics fins al sector de l’automoció, estan patint grans perdudes per la manca de xips. Els primers en alertar sobre la gravetat de la situació ha estat el sector de l’aviació, que retallarà la producció si l’escenari actual es manté.

Aquesta escassetat va començar ja abans de la pandèmia, i des de llavors la seva situació no ha millorat. Al contrari, ha anat a pitjor i ha ocasionat ja problemes tan seriosos que han desembocat en fallades en la cadena de subministraments i en la paralització i tancament de fàbriques. I està començant a impactar amb força en molts sectors. El pitjor és que encara no es preveu una millora a curt termini.

Tant Ford com Fiat Chrysler han parat la producció en algunes de les seves fàbriques. Mentrestant, altres fabricants de cotxes, com General Motors, Mazda, Subaru, Nissan o Volkswagen, han reduït el nombre de cotxes que fabriquen. Mentrestant, l’augment de la demanda de vehicles que ha ocasionat la pandèmia ha empitjorat la situació en el sector de l’automoció. En el cas de SEAT la situació ha estat la mateixa, la qual ha portat a l’ERTO a un gran nombre d’empleats, a l’espera d’estar proveïts una altra vegada de l’equipament electrònic.

D’altra banda, el sector dels electrodomèstics, que al llarg dels últims anys s’ha tornat cada vegada més “intel·ligent”, ja compta amb xips integrats fins i tot en els microones, i la seva escassetat pot portar també a una rebaixa en el nombre d’electrodomèstics intel·ligents fabricats. Això, sumat a un augment de la demanda, pot causar no pocs problemes al sector: des d’electrodomèstics esgotats sense data de renovació fins a una acumulació dels encàrrecs de consumidors, que pot ser que hagin d’esperar diversos mesos pels seus electrodomèstics.

Els fabricants d’ordinadors i perifèrics ja en la primavera de 2020 van avisar que l’augment de la demanda pel teletreball i la formació a distància els conduiria a tenir problemes de subministrament. L’escassetat en equips s’estén també als PC d’alta gamma, amb problemes també per a trobar GPU. N’hi ha, però per l’escassetat tenen un preu major del qual tenien abans de començar els problemes de subministrament de xips. Els fabricants de consoles també estan tenint problemes. Sony ja va avisar en la seva reunió de comunicació de resultats d’aquest mes que estan tenint problemes per a la fabricació de més unitats de la seva consola PlayStation 5. Nintendo, que fabrica la Switch, i Microsoft, fabricadora de la Xbox, també tenen problemes de subministrament.

Segons han pogut esbrinar des de l’agència Bloomberg, la UE està explorant com produir semiconductors amb característiques de menys de 10 nanòmetres (nm) i arribar a produir de manera eventual xips de 2 nanòmetres (els semiconductors més avançats), segons persones familiaritzades amb el projecte. L’objectiu és reduir la dependència de països com Taiwan a l’hora d’importar xips per a alimentar els sistemes de xarxes 5G, vehicles sofisticats, computació d’alt rendiment i molt més.

Per a evitar un fracàs com el de la Xina (porta anys invertint sense grans resultats), la Unió Europea busca que els grans productors de xips inverteixin en el Vell Continent amb els coneixements necessaris sota el braç per a evitar el tediós procés d’aprenentatge que requereix aquesta indústria. Les signatures Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i Samsung (Corea del Sud), líders mundials en la fabricació dels processadors més innovadors del sector, podrien participar en el projecte de la UE, però encara no s’ha decidit res, segons ha revelat un funcionari del Ministeri de Finances francès en una roda fa escassos dies.

Els fabricants d'ordinadors i perifèrics ja en la primavera de 2020 van avisar que l'augment de la demanda pel teletreball i la formació a distància els conduiria a tenir problemes de subministrament Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.