CIS

Les bromes del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS)

D’ençà que el dirigent del PSOE, José Félix Tezanos, porta les regnes del CIS aquest centre oficial que té la responsabilitat de donar a conèixer les opinions registrades dels ciutadans, és notícia freqüent en les pàgines de successos, tant pels estranys resultats que de vegades aporten les seves enquestes, com la manera de calcular-les. Ara ha tornat a succeir amb l’última enquesta del CIS en dos aspectes concrets:

De sobte els polítics han millorat la seva valoració, i el principal beneficiari ha estat el president del govern. Entre l’any passat i aquest pot semblar que l’opinió de la societat espanyola qualifiqui millor -dins del suspens- als seus dirigents polítics. Res més allunyat de la realitat. El que ha passat és que s’ha modificat l’escala de valoració. Fins ara es demanava que es puntués de 0 a 10, i Tezanos ha introduït la innovació de puntuar d’1 a 10, amb la qual cosa ha augmentat la bondat de la nota. Potser si la pròxima vegada l’escala comença al 2 en lloc de l’1, aconseguirà que al final el president Sánchez arribi al 5.

El lamentable d’aquestes operacions que ve fent el CIS des que el dirigeix Tezanos, és que trenca la coherència de la sèrie històrica i fa impossible i dificulta fer comparacions al llarg del temps.

No és aquest l’únic acudit del nostre dirigent socialista, sinó que ha efectuat un “brillant maquillatge” per atenuar la mala impressió que els polítics tenen entre els ciutadans. Fins ara es feia una pregunta sobre com valoraven com a problema els problemes polítics, els partits i la política en general. Tezanos ha dividit ara la pregunta en tres, per una banda “els problemes polítics”, per una altra “el mal comportament dels polítics”, i finalment “el que fan els partits polítics”. Aquestes tres preguntes supleixen l’anterior i única “dels polítics en general, els partits i la política com a principal problema.” De totes maneres, en aquest cas és senzill treure’n’ l’entrellat i comparar-lo amb les xifres anteriors. Es tracta de sumar el valor de les tres preguntes. El resultat ens diu que el 54% dels enquestats veuen la política com un problema, 4,5 punts més que l’anterior enquesta del CIS, que ho situava en el 49,5%. Per situar el punt de referència, cal dir que el primer problema (els polítics són el segon), és l’atur i està en el 58,9%.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú