La UE amenaça el Regne Unit amb no signar l’acord comercial

El negociador cap europeu, Michel Barnier, adverteix al Regne Unit de no signar l’esperat acord comercial. Des que el Regne Unit va rebutjar demanar una última pròrroga al Brexit, la necessitat d’acordar la futura relació comercial no ha fet més que créixer de manera urgent. Barnier ha advertit que as línies vermelles britàniques fan “poc probable” trobar un punt d’acord abans d’octubre, la data límit per a poder tramitar-ho tot abans de final d’any. Segons el negociador els dos punts de conflicte són l’establiment d’un “terreny de joc just”, que impedeixi una competència deslleial per part de les empreses britàniques, i un acord pesquer que permeti a les flotes europees continuar pescant en aigües angleses de manera més o menys similar a l’actual.

Ni a la Unió Europea ni al Regne Unit els interessa que les relacions es regeixin únicament pels termes de l’Organització Mundial del Comerç, però el temps se’ls esgota Això sí, els equips britànic i europeu han aconseguit progressos en altres camps. En concret aquesta setmana s’han destacat dues cessions, una per cada costat. David Frost, negociador britànic, ha admès que el Regne Unit està disposat a buscar un mecanisme de governança “més simple” del que fins ara demanaven, una exigència de la Unió Europea, que volia allunyar a Londres de la idea de comptar amb una sèrie d’acords separats a l’estil de Suïssa que han estat un autèntic mal de cap per a Brussel·les durant molts anys i que, de fet, cerca simplificar. L’últim desig de la Comissió Europea era resoldre el trencaclosques suís només perquè acabés apareixent un nou, possant en perill l’acord comercial.

A canvi, Frost ha explicat que l’equip europeu ha mogut les seves línies vermelles sobre el rol que ha de jugar el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), l’alta cort de Luxemburg que es va convertir en un dels elements centrals de la croada euroescèptica britànica i que és l’últim intèrpret del dret europeu. També sembla haver-hi un major nivell d’acord en matèria de cooperació judicial i policial. El que és ja una realitat és que Johnson no complirà amb l’objectiu d’aconseguir un acord a finals de juliol. Per a Frost sí que seria possible aconseguir-ho al setembre. La UE no té tanta pressa, però també té un límit, almenys de manera pública, que és a finals d’octubre per a tenir temps per a tot el procés de ratificació. No obstant això l’equip de negociadors tècnics europeu està disposat a anar molt més enllà d’aquesta data i continuar amb les negociacions ben entrada la tardor, una cosa a la qual s’oposen els seus homòlegs britànics.

La Unió Europea ha concentrat tots els seus esforços en els últims mesos en la gestió econòmica del coronavirus i de fet aquest dimarts va aconseguir un històric acord per a una massiva emissió conjunta de deute amb la qual finançar un programa de recuperació de 750.000 milions d’euros. Això ha provocat dues coses: la primera és que el temps que quedi al davant sigui molt menor, i que Londres no hagi pogut trobar en les capitals europees l’atenció que esperava obtenir per a poder fer ús d’ella en les negociacions de l’acord comercial.

La UE no té tanta pressa, però també té un límit, almenys de manera pública, que és a finals d'octubre per a tenir temps per a tot el procés de ratificació. Click To Tweet

Creieu que la Generalitat de Catalunya decretarà el confinament total domiciliari?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.