rebut de la llum

La pujada de la llum. Un abús governamental

En plena crisi econòmica provocada per la pandèmia es produirà una exorbitant pujada del preu del rebut de la llum. És cert que les incidències climatològiques fan fluctuar el cost de producció, però també és exacte que aquesta només és una part del component final del rebut que paguem. El govern, facció PSOE, considera que és un fet conjuntural i que no cal fer altra cosa que pagar i esperar que baixi. L’altra part governamental, UP, culpa a les elèctriques, demana una revisió del càlcul del cost i com que aquesta no és una qüestió de resolució fàcil, facilita que les coses continuïn igual; paguem i esperem a veure com s’arregla.

Però no és cert que el govern no ho pugui resoldre, perquè el 60% de la factura final són impostos i càrregues de l’estat; en altres termes, la major part del que ens detreu de la butxaca va a parar als ingressos estatals. Paguem un impost elèctric que és un 4,8% de la potència contractada més l’energia consumida multiplicada per 1,50, però el cop més important de tots és el 21% d’IVA amb que es carrega el rebut i que és el factor que està més en mans del govern, que ho nega afirmant, com ja va fer falsament amb les mascaretes, que és una obligació que li imposa la Unió Europea. No és cert: Alemanya aplica un IVA del 19%, Itàlia del 10%, Portugal del 6% i França, que té l’electricitat a molt bon preu, només a un 5,5%. La qüestió és clara: per què un bé necessari com és l’electricitat suporta un IVA tan alt en lloc de la tarifa reduïda? La resposta és evident, perquè el govern de torn fa servir el rebut de la llum com un mecanisme recaptatori més.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Però no es tracta tan sols d’aquest fet, sinó de la negativa de tractar-lo en seu parlamentària. S’ha habilitat el mes de gener perquè el Congrés pugui funcionar, però la majoria de la Mesa, controlada pel govern, ho limita només a les qüestions que són del seu interès com reduir les capacitats del Consell General del Poder Judicial i el que esquitxen. Però es nega a debatre el problema de la tarifa de la llum i d’aquesta manera furta al ciutadà claredat i transparència sobre el per què hem de pagar tant. És clar que tampoc és res estrany perquè també es nega a analitzar la situació i conseqüències de la tercera onada de la pandèmia o la utilització dels fons europeus.

El govern de torn fa servir el rebut de la llum com un mecanisme recaptatori més Click To Tweet

Qui creus que guanyarà les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú